5 áldásos hatás, amit nem tudtál a gombáról

Szerző: Naturcomfort

Nem tudtad a gombáról?

A gombákban az a fantasztikus, hogy főzéshez és natúr készítményekhez is fel tudjuk őket használni. Éppen ezért utánajártunk, milyen áldásos hatásai is lehetnek a gombák családjának.

5 izgalmas tulajdonságot fedeztünk fel, lehet, te sem ismered mindegyiket.

1.Vigyázz, kész, gombavadászat!

Kora tavasszal kezdődik és egészen késő őszig tart, tudod mi az? Ez bizony a gombaszezon. Ezekben a hónapokban, amikor borús lesz az ég, odakint csak esik és esik, és ha csak teheted te is bevackolod magad otthon, akkor a gombászok már nagyban készülnek a gombavadászatra. Az erdő mintha ilyenkor hívná őket, hogy gombát szedjenek.  

A gombászok azt mondják, a gombák vonzóak és rejtélyesek, és lehetnek hűségesek, de hűtlenek is. Kicsit talán olyanok, mint az emberek…

 

2. Saját identitás

Most akkor növény vagy állat? Egyik sem, ugyanis a növények és állatok mellett az élővilág harmadik legnagyobb csapatát alkotják. Bár saját, egyedi szerveződésű élőlények, bizonyos tulajdonságaikban az állatokhoz, míg másokban a növényekhez hasonlatosak. Helyhez kötöttségük, vagy a sejtfal megléte például növényi, míg a rovarokhoz hasonlóan kitin alkotja ezt a sejtfalat, ez már viszont állati attribútum. És nem fotoszintetizálnak, ami élesen elkülöníti őket a növények világától.

 

3. Fogyni is tudsz, ha gombát eszel

Ha szerepel a nagy tavaszi terveid között a fogyás, akkor az étrendbe mindenképpen érdemes a gombát felvenni a menü közé. Ugyanis alacsony a kalóriatartalmuk, és szintén minimális a glükóz- és zsírtartalmuk is.

 

Mivel fehérje tartalmuk viszont kiváló, húspótlékként is fogyaszthatod, így nemcsak a jóllakottság érzése lesz meg benned, hanem még az energiaszinted is optimális lesz.

 

 

4. Ősi, gyógyító erő

A legtöbb gombafajta fantasztikus vitamin- és ásványianyag forrás a szervezetednek.

Ásványi sókat, mint például káliumot, vasat, kalciumot és foszvort is nyerhetsz belőlük. Illetve B-, E- és K-vitamintartalmuk is szuper. Éppen ezért számos betegség megelőzésében és gyógyításában is hatékonyak lehetnek.

Például a késői laskagomba – hasonlóan a taplógomákhoz tartozó társaihoz – rákellenes anyagot termel, ezért már számos esetben mutatta meg jótékony erejét. A vargánya pedig az influenzavírus ellen, míg a csiperke a mellrák megelőzésében lehet hatékony.

Csapatunk is éppen ezért állította össze neked Immunerősítő csomagunkat, amiben Mikroezüstöt, Süngomba és  Kal-Mag Aktív kapszulát, valamint Liposomal C-vitamint is megtalálsz.

5. Nagy a népesség

Tudományos becslések szerint körülbelül 1,5 millió gombafaj népesíti be a Földet. Az ún. makromicéták, vagyis a nagygombák azok, amiket szabad szemmel te is könnyedén észreveszel, ha kirándulni mész. Ezek a fajták átlagosan 4 mm magasra nőnek meg. Sajátosságuk, hogy az ízletes, ételként is fogyasztható gombák a nagygombák közé tartoznak, de érdemes vigyázni, ugyanis a mérgező, akár halált okozó gombák szintén ide sorolandók.

Még több ajánlott blog Neked

“Egy erős nő” Hatalmas nemzetközi szakmai sikert ért el Csisztu Zsuzsa, aki akár saját magával kapcsolatban is megfogalmazhatta volna a fenti címet,...

Elolvasom »

Itt a tavasz, kellene egy kis plusz energia – de mit egyek? Tavasszal megújulunk, vagyis meg kellene újulnunk, de közben ránk zuhan...

Elolvasom »

Évindító csapatmunka! Nagyszerű kezdeményezésre mozdult meg a NaturComfort központja! A Nyírerdő által meghirdetett felhívást felkeltette a mi figyelmünket is, miszerint önkénteseket vártak...

Elolvasom »