5 érv a süngomba fogyasztása mellett

Szerző: Naturcomfort

A gombák táplálkozási szempontból funkcionális élelmiszerek és élettanilag előnyös gyógyszerek forrásai is lehetnek. A süngomba (Hericium erinaceus) egy ehető gomba, amelyet a hagyományos kínai orvoslásban már több, mint 2000 éve használnak, mert fontos élettani előnyöket tulajdonítanak neki. Íme az 5 legfontosabb.>>>

5 érv a süngomba fogyasztása mellett
Mi az a süngomba és hogyan vihető be a szervezetbe?

A süngomba Európában szinte minden országban, elsősorban a magas páratartalmú erdőkben található idősebb tölgyfán és bükkfán előforduló ritka gombafaj.

Ásványi anyag tartalma a többi gombafajéhoz hasonló, az aminosav tartalma viszont kiemelkedően magas. A metionin és a triptofán kivételével az emberi szervezet számára összes kulcsfontosságú esszenciális aminosavat tartalmazza.

A süngomba többféleképpen is fogyasztható: a hagyományos úton, ételként vagy a legegyszerűbb módon, a megfelelő dózisban, étrend-kiegészítő formájában.

A Naturcomfort kínálatában megtalálható Süngomba Plusz kapszula a magas kálium- és foszfortartalom, valamint alacsony nátrium- és kalciumtartalom mellett, hozzáadott B1- és B2-vitamint is tartalmaz az agyműködés és a frissebb gondolkodás támogatásáért.

Miért érdemes étrend-kiegészítőként fogyasztani a süngombát?

A süngomba különösen gazdag β-glükán poliszacharidokban, amelyek egyelőre még csak különböző in vitro és in vivo állatkísérleteken alapuló tudományos kutatási eredmények szerint rákellenes, az immunrendszer egészséges működését támogató, valamint antioxidáns és idegvédő hatással bírnak. Sőt, mindezek mellett antimikrobiális, vérnyomáscsökkentő, antidiabetikus és sebgyógyító hatást is tulajdonítanak neki, az egyéb terápiás lehetőségek mellett.

1. Az idegrendszer őrzője

A süngomba a kínai orvoslásban évszázadok óta alkalmazott szer az idegrendszeri panaszokra, illetve az ép idegrendszer támogatására. Egyes kutatások szerint a rendszeres szedése jótékony hatású lehet a stroke-on átesett betegek rehabilitációja során, valamint az Alzheimer-kór, Parkinson kór és Sclerosis multiplex esetén is.

Más vizsgálati eredmények mindemellett a süngomba antidepresszáns hatását is igazolják, ezért a természetes gyógyászatban gyakran alkalmazzák a depresszió és szorongásos panaszok esetén.

2. Az emésztőrendszer támogatója

A süngombát a népi gyógyászatban az egészséges emésztőrendszer támogatására és a gyomor krónikus gyulladásos betegségének kiegészítő kezelésére is gyakran alkalmazzák. Egyes kutatások szerint a rendszeres fogyasztása gátolhatja a Helicobacter pylori nevű baktérium növekedését a gyomorban, ami a gyomorfekély egyik fő kiváltó oka.

A süngombát több, mint 2000 éve alkalmazzák a kínai orvoslásban a különböző emésztőrendszeri bántalmak, pl. gyomorfekély, duodenum fekélyes megbetegedés, gyomor nyálkahártya gyulladás, valamint a gyomor, nyelőcső és vastagbél kóros elváltozásainak kezelésére.

Mi az a süngomba és hogyan vihető be a szervezetbe?
3. Az immunrendszer védelmezője

Kutatások igazolták, hogy ez a gombafaj kétszeresen is jótékony hatású lehet az immunrendszerre.

A gomba termőtestében lévő óriásmolekulák (poliszacharidok) révén ugyanis hatékonyabb válaszadásra késztetve képes serkenteni az immunrendszer működését, amivel hatékonyabb válaszadásra késztetik. Az alacsony molekulasúlyú összetevőknek (pl. fenoloknak, zsírsavaknak) köszönhetően pedig közvetlenül a kóros sejtekre fejthetnek ki jótékony hatást.

4. Jókedvre derít

Egy japán tudományos oldalon közölt vizsgálati eredmény szerint a menopauza környékén lévő nők számára is ajánlott a fogyasztása, ugyanis az idegvédő hatás náluk is érvényesül. A süngomba, kiegészítő kezelésként a változó korban fellépő depresszió és szorongás tüneteinek enyhítésében és a jobb minőségű alvás biztosításában is részt vehet.

5. Küzdelem a rák ellen

Néhány tanulmány arra enged következtetni, hogy ebben a gombafajban olyan vegyületek vannak, amelyek részt vehetnek egyes ráktípusok (vastagbél-, máj-, gyomorrák, illetve a tüdő áttétek) megelőzésében is.

Kipróbálná a Süngomba Plusz kapszulát? Vásárolja meg mindössze néhány kattintással a webáruházunkból itt.>>>

Még több ajánlott blog Neked

Ajándékozni jó, mert semmi sem ér fel azzal a mosollyal és örömmel, amit az ajándék kibontásakor szeretteink arcán látunk. Sokaknak mégis, vagy...

Elolvasom »

Az egészséges életmód fenntartásához és a fogyáshoz elengedhetetlen az, hogy tudatosan figyeljük az étrendünkre és megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyagforrást vigyünk be...

Elolvasom »

Mozgás nélkül nincs egészség. Vannak azonban olyan mozgásszervi elváltozások, amelyek nehézkessé és fájdalmassá teszik a mindennapokat. Ilyen pl. a közönséges derékfájás (lumbágó),...

Elolvasom »