Az egészséges táplálkozás alapjai I. Szénhidrátok

Szerző: Naturcomfort

Az egészséges életmód fenntartásához és a fogyáshoz elengedhetetlen az, hogy tudatosan figyeljük az étrendünkre és megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyagforrást vigyünk be a szervezetünkbe. Ahogy a mondás szól: a jó alak nem az edzőteremben készül, hanem a konyhában. Persze a mozgás is nagyon fontos azért, hogy karban tartsuk az izmainkat és egészségesebbek legyünk, de ha csak a fogyást nézzük, a táplálkozásnak jóval fontosabb szerepe van. Mehet az ember minden nap edzeni, ha az edzés utáni pihenést nassolással tölti. Emellett persze az sem mellékes, hogy a folyadék bevitel milyen formában történik. sokan nem veszik figyelembe, hogy az üdítő italokkal, gyümölcslevekkel is rengeteg fölösleges kalóriát visznek be. Ha az ember egy egészségtudatos,  gondosan felépített diétát követ, akkor éhezés és önsanyargatás nélkül könnyen megszabadulhat a nem kívánt súlyfeleslegtől.

A következő cikksorozatunkban a különböző tápanyagforrások szerepéről lesz szó. Arra fogunk rávilágítani, hogy a diéta nem egyenlő az éhezéssel, hanem egy tudatosan felépített étrend követését jelenti. Jöjjenek először a sokak által negatívan feltüntetett szénhidrátok.

Szénhidrátok:

A diétázók körében nagyon negatív módon ítélik meg a szénhidrátokat. Sokan úgy gondolják, hogy a  fogyni vágyók első számú közellenségei. Ez azonban nem teljes mértékben igaz. Való igaz az, hogy  nagy mennyiségű fogyasztása hízáshoz és egészségügyi kockázatok kialakulásához vezet, de azt is nagyon fontos megemlíteni, hogy a szénhidrátok elengedhetetlenek a szervezet egészséges működésének a fenntartásához. Ha megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrátot fogyasztunk, ezek a tápanyagforrások legjobb barátként kísérhetik végig a diétánkat.

A szénhidrátok fogyasztása, különösen a reggeli órákban elengedhetetlen, hiszen ezáltal töltjük fel a szervezetünket energiával. Fontos figyelembe venni azt is, hogy elraktározódásuk során zsírokká is át tudnak alakulni ezért kell nagyon figyelni a mértékre.

Mik a szénhidrátok?

A szénhidrátok a három fő tápanyagforrás egyike. A másik kettő a fehérjék és a zsírok. Fő fajtái a cukrok a keményítők és a rostok.

Nem minden szénhidrát egyforma. Felszívódásuk szerint két csoportra lehet őket osztani. Vannak lassú és gyors felszívódásúak.

A lassú felszívódású szénhidrátok összetettebb molekulák. Lebontásukhoz a szervezetnek több energiára és időre van szüksége éppen ezért teltség érzetet adnak, így nem fognak ránk törni hatalmas éhségrohamok röviddel a fogyasztásuk után. Fontos jellemzőjük az, hogy fokozatosan szívódnak fel, így folyamatosan biztosítják a szervezet számára szükséges energiát így fogyasztásuk különösen a reggeli órákban javasolt.

A lassú felszívódású szénhidrátok közé tartoznak a teljes kiőrlésű pékáruk a zöldségek,  zabpehely, olajos magvak.

Hogyan befolyásolhatják a fogyókúrát kedvező irányba?

Pozitív hatásuk nem csak abban rejlik, hogy teltség érzetet biztosítanak, hanem azt is fontos megemlíteni, hogy ezek a szénhidrátok magas rosttartalmuk miatt kedvezően hatnak az emésztésre így fogyasztásuk jobb anyagcserét biztosít. A jobb anyagcsere révén a plusz kilók nem jönnek fel olyan gyorsan. Fogyasszunk tehát teljes kiőrlésű pékárukat.

A gyors felszívódású szénhidrátok gyors felszívódásuk miatt vércukorszint ingadozást okoznak ezáltal azt eredményezik, hogy még több szénhidrát tartalmú étel után sóvárgunk. Ilyenek például a finomított lisztből készített péksütemények, fehér kenyér cukros üdítőitalok, tejtermékek, gyümölcsök. Fogyasztásuk csak akkor javasolt, ha hirtelen energiapótlásra van szükség, például edzés után. Mégpedig az edzés utáni fél órán belül célszerű fogyasztani lehetőleg folyadék formájában, mert ilyenkor szívódnak fel a leghatékonyabban. Tehát kerüljük a gyors felszívódású szénhidrátokat, de az edzés utáni fél órán belül nyugodtan megihatunk egy pohár tejet, vagy gyümölcslevet.

Még több ajánlott blog Neked

A Naturcomfort 11. éves értekezletén tanácsadó munkatársaink értékes termékhasználói tapasztalatokat osztottak meg egymással. Czene Tímea, kisvárdai értékesítőnk tolmácsolja egy vevőnk, tapasztalatát a...

Elolvasom »

A személyiségfejlődés egész életen át tartó folyamat, ami nem ér véget a nyugdíjazással. Lényeges, hogy az ember akkor is találjon új életcélokat, amikor már nem a munkába járás tölti ki a napjának nagy részét.

Elolvasom »

A rossz testtartás és a sok ülés negatív hatással van a testre. Bizonyára sokan emlékszünk édesanyánk intő szavaira: “Állj egyenesen, húzd ki...

Elolvasom »