Az egészséges táplálkozás alapjai II. Fehérjék és zsírok

Szerző: Naturcomfort

Az előző cikkünkben bemutatott szénhidrátok mellett van még két nagyon fontos tápanyag forrás, ezek a fehérjék és a zsírok. A mostani cikkünkben ezeknek a szerepével fogunk megismerkedni. Mint ahogy azt már előzőleg is említettük a diéta nem éhezést jelent, hanem egy tudatosan összeállított egészséges étrendet, amely az egyes tápanyagforrásokat megfelelő mértékben tartalmazza.

Fehérjék:

A fehérjéknek kiemelt szerepük van az étrendben, hiszen ezek az élő sejteknek a legfőbb alkotóelemei, így az izmoknak a csontoknak, inaknak és a hajnak is. Emellett az erek falában is jelen vannak , így az egészséges érrendszerért is felelősek. Az megfelelő fehérje bevitel 70-100 g naponta, de ez függ az életkortól is. Gyermekkorban a növekedés miatt nagyobb a szükséglet, felnőtt korban kicsit kevesebb, majd idősebb korban ismét megnő az igény, mert ilyenkor már rosszabb a felszívódás és egyéb szöveti veszteségek is jelen vannak.

Fehérjében gazdag ételek például a különböző húsételek, a hal, tejtermékek és a tojás. A növények közül elsősorban a hüvelyesek azok, amik gazdagon tartalmaznak fehérjét például a bab, lencse és a borsó. Nagyon jó fehérje forrás lehet még a vegetáriánusok által kedvelt szója is, de ez sok embernél okozhat ételallergiát.

Fontos a fehérje bevitel, de túlzott fogyasztás esetén egészségkárosodással kell számolni.

Zsírok:

Arról már mindenki hallott, hogy a zsírok túlzott fogyasztása növeli a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásának a kockázatát és elhízáshoz, túlsúlyhoz vezet, de a zsír hiánya révén is kialakulhat számos egészségügyi kockázat. Egy egészséges ember testének egy ötöde zsír és ez a tápanyagforrás  nélkülözhetetlen szerepet tölt be a szervezet egészséges működésében. A zsírok biztosítják az egyes vitaminok ( A, E, D, K) felszívódását, fontos szerepük van az idegrendszer működésében, és a bőr alatti zsírszövetnek hőszigetelő hatása van.

A zsírsavakat telítettségük szerint lehet csoportosítani. Vannak telített zsírsavak, melyek általában állati eredetűek és vannak telítettlenek, amelyek növényi eredetűek. A legtöbb tanulmány azt igazolja, hogy a telítettlen zsírsavak fogyasztása egészségesebb. Különösen jótékony hatással bír az omega 3 és 6 zsírsavak fogyasztása mivel ezek javítják az emésztést, gátolják a cukorbetegség kialakulását és az idegrendszerre is jó hatással vannak, megakadályozzák a demencia kialakulásának a kockázatát és a bőrnek is jót tesznek. Omega 3 zsírsavat tartalmazó ételek például a hal, az olajos magvak,és a tojás. Az oliva olaj pedig az omega 6 zsírsavat tartalmazza amelynek szintén számos kedvező élettani hatása van.

Láthatjuk, hogy nagyon fontos szerepe van minden tápanyagforrásnak. Nagyon fontos figyelni ezek minőségére és mennyiségére is. Ha megtartjuk a helyes mértéket, akkor megfelelő fizikai aktivitás mellett az egészséges étrend súlycsökkenést eredményez.

 

Még több ajánlott blog Neked

A mostani cikkünkben arról fogunk beszélni, hogy hogyan eddzünk úgy, hogy a zsírégetés megvalósuljon, és ne az értékes izomszövetből veszítsünk a mozgás...

Elolvasom »

  Az ázsiai gyógyászat ősidők óta alkalmazza a gombákat különféle betegségek megelőzése és gyógyítása céljából. Nálunk ez a tudás átmenetileg feledésbe merült,...

Elolvasom »

Nem tudtad a gombáról? A gombákban az a fantasztikus, hogy főzéshez és natúr készítményekhez is fel tudjuk őket használni. Éppen ezért utánajártunk,...

Elolvasom »

Most INGYEN letölteheted!

Gyógyír-tár

Mit tartalmaz?

  • Az ízületi gyulladás lelki és orvosi okai
  • Dr. Vass László írása a lehetséges megoldásokról
  • 8+1 tipp a fájdalom kezelésére

 

Letöltöm a Gyógyír-tár füzetet »