Az egészséges táplálkozás alapjai II. Fehérjék és zsírok

Szerző: Naturcomfort

Az előző cikkünkben bemutatott szénhidrátok mellett van még két nagyon fontos tápanyag forrás, ezek a fehérjék és a zsírok. A mostani cikkünkben ezeknek a szerepével fogunk megismerkedni. Mint ahogy azt már előzőleg is említettük a diéta nem éhezést jelent, hanem egy tudatosan összeállított egészséges étrendet, amely az egyes tápanyagforrásokat megfelelő mértékben tartalmazza.

Fehérjék:

A fehérjéknek kiemelt szerepük van az étrendben, hiszen ezek az élő sejteknek a legfőbb alkotóelemei, így az izmoknak a csontoknak, inaknak és a hajnak is. Emellett az erek falában is jelen vannak , így az egészséges érrendszerért is felelősek. Az megfelelő fehérje bevitel 70-100 g naponta, de ez függ az életkortól is. Gyermekkorban a növekedés miatt nagyobb a szükséglet, felnőtt korban kicsit kevesebb, majd idősebb korban ismét megnő az igény, mert ilyenkor már rosszabb a felszívódás és egyéb szöveti veszteségek is jelen vannak.

Fehérjében gazdag ételek például a különböző húsételek, a hal, tejtermékek és a tojás. A növények közül elsősorban a hüvelyesek azok, amik gazdagon tartalmaznak fehérjét például a bab, lencse és a borsó. Nagyon jó fehérje forrás lehet még a vegetáriánusok által kedvelt szója is, de ez sok embernél okozhat ételallergiát.

Fontos a fehérje bevitel, de túlzott fogyasztás esetén egészségkárosodással kell számolni.

Zsírok:

Arról már mindenki hallott, hogy a zsírok túlzott fogyasztása növeli a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásának a kockázatát és elhízáshoz, túlsúlyhoz vezet, de a zsír hiánya révén is kialakulhat számos egészségügyi kockázat. Egy egészséges ember testének egy ötöde zsír és ez a tápanyagforrás  nélkülözhetetlen szerepet tölt be a szervezet egészséges működésében. A zsírok biztosítják az egyes vitaminok ( A, E, D, K) felszívódását, fontos szerepük van az idegrendszer működésében, és a bőr alatti zsírszövetnek hőszigetelő hatása van.

A zsírsavakat telítettségük szerint lehet csoportosítani. Vannak telített zsírsavak, melyek általában állati eredetűek és vannak telítettlenek, amelyek növényi eredetűek. A legtöbb tanulmány azt igazolja, hogy a telítettlen zsírsavak fogyasztása egészségesebb. Különösen jótékony hatással bír az omega 3 és 6 zsírsavak fogyasztása mivel ezek javítják az emésztést, gátolják a cukorbetegség kialakulását és az idegrendszerre is jó hatással vannak, megakadályozzák a demencia kialakulásának a kockázatát és a bőrnek is jót tesznek. Omega 3 zsírsavat tartalmazó ételek például a hal, az olajos magvak,és a tojás. Az oliva olaj pedig az omega 6 zsírsavat tartalmazza amelynek szintén számos kedvező élettani hatása van.

Láthatjuk, hogy nagyon fontos szerepe van minden tápanyagforrásnak. Nagyon fontos figyelni ezek minőségére és mennyiségére is. Ha megtartjuk a helyes mértéket, akkor megfelelő fizikai aktivitás mellett az egészséges étrend súlycsökkenést eredményez.

 

Még több ajánlott blog Neked

Az egészséges életmód fejben dől el. Minden esetben egy komoly elhatározással kezdődik. Ha pedig azt megfelelő kitartás is kíséri, a cél bárki...

Elolvasom »

Az illatos, édes, friss sütőtök az ősz egyik legfantasztikusabb termése, ami jó alap lesz ahhoz, hogy egy ízletes és egészséges smoothie-t készítsünk....

Elolvasom »

Összeszedtünk 4 csodálatos gyógynövényt, amik természet adta gyógyerejük segítségével űzik el az ízületi panaszokat Árnika: az árnika a magasabb hegyvidékeken terem és...

Elolvasom »