Az izomfájdalom okai, kezelése és megelőzési lehetőségei

Szerző: Naturcomfort

Az izomfájdalom (myalgia) rendkívül gyakori. Szinte mindenki tapasztalta már az élete során legalább egyszer. Mivel a test szinte minden részén található izomszövet, a fájdalom sem lokalizálódik csupán egy-egy területre, hanem gyakorlatilag a test bármely részén megjelenhet.

Az izomfájdalom okai szerteágazóak lehetnek. Leggyakrabban a túlerőltetés vagy egy sérülés váltja ki, de más lehetséges magyarázatok is vannak, amelyekről Önnek is érdemes tudnia.

Az izomfájdalom tünetei

Az izomfájdalom vagy myalgia, lehet rövid távú vagy krónikus és mély, állandó vagy véletlenszerű, éles fájdalomérzettel járhat. Az izomgörcsök akkor fordulnak elő, amikor az izmok hirtelen, akaratlanul húzódnak össze és utána nem tudnak ellazulni.

Egyeseknek szinte minden izmuk fáj, míg másoknak csak a testük egy bizonyos területén található izmok érintettek. A késleltetett izomfájdalom (DOMS) kifejezetten edzés után jelentkezhet. 

Az izomgörcs nagyon gyakran előforduló kellemetlenség, ami bármelyik izmot érintheti (az izom egy részét vagy egészét, illetve egy izomcsoport több izmát is).

Szerencsére vannak olyan hatékony lehetőségek, amelyekkel a görcsös izomfájdalom illetve az azt okozó állapotok megelőzhetőek és eredményesen kezelhetőek.

Milyen típusú betegségek okozhatnak izomfájdalmat?

Több ok is állhat az izomfájdalmak háttérben, beleértve a sérüléseket, fertőzéseket és a betegségeket.

Az izomfájdalom leggyakoribb okai:

 • stressz okozta izomfeszülés a test egy vagy több területén
 • az izom túlzott igénybevétele fizikai aktivitás során
 • az izom sérülése fizikailag megterhelő munka vagy gyakorlat közben
 • bemelegítések és nyújtások hiánya

Azonban nem minden izomfájdalom kapcsolódik a stresszhez, a feszültséghez és a fizikai aktivitáshoz.

A myalgia hátterében orvosi okok is húzódhatnak, melyek tehát orvosi ellátást igényelnek. Ezek a következők lehetnek:

 • fibromyalgia, különösen, ha a fájdalmak 3 hónapnál tovább tartanak
 • krónikus fáradtság szindróma
 • myofascialis fájdalom szindróma, ami gyulladást okoz az izomszövetekben (fascia)
 • fertőzések (pl. influenza, gyermekbénulás) vagy bakteriális fertőzések
 • autoimmun betegségek (pl. lupus, polymyositis és dermatomyositis, ami a vázizmok gyulladásával, gyengeségével jár)
 • bizonyos gyógyszerek
 • pajzsmirigy problémák (pl. pajzsmirigy-alulműködés és pajzsmirigy-túlműködés) 
 • alacsony káliumszint (hipokalémia)
Az izomfájdalmak enyhítése otthon

Az izomfájdalmak gyakran jól reagálnak az otthoni kezelésre. Íme néhány bevált tipp a stressz, a sérülések és a túlzott fizikai igénybevétel okozta izomgörcsök enyhítésére:

 • Pihentesse a testének azon részét, ahol a fájdalmat tapasztalja.
 • A fájdalom enyhítésére és a gyulladás csökkentése érdekében használjon hideg borogatást vagy jegelje az érintett testrészt és kenje be reggel és este is fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatású gyógynövényekből és hatóanyagokból készült, természetes balzsammal.

A Magyar Családi Balzsam a gyógynövények mellett hűsítő mentát és kámfort is tartalmaz, melyeket a népi gyógyászatban régóta használják sikeresen a görcsök, zúzódások, húzódások és rándulások okozta fájdalmak csillapítására, illetve gyulladások csökkentésére.  

 • Óvatosan végezzen nyújtógyakorlatokat.
 • Tartózkodjon a nagy erőkifejtést igénylő tevékenységek végzésétől, amíg az izomfájdalom meg nem szűnik.
 • Kerülje a nagy súlyok emelgetését, amíg a fájdalom fennáll.
 • Pihenjen, adjon időt magának a regenerálódásra.
 • Ha már nem érez fájdalmat, iktasson be a napi rutinjába olyan stresszoldó tevékenységeket és gyakorlatokat, mint pl. a jóga, pilates vagy meditáció, hogy oldja a feszültséget.

A Magyar Családi Balzsam család kifejezetten a mozgásszervi problémákkal küzdők igényeire lett kifejlesztve és több ezer vásárlónk számolt már be pozitív hatásukról. Szeretné Ön is megtapasztalni a különleges összetételű Magyar Családi Balzsamok jótékony hatását? Válassza ki és rendelje meg még ma az Ön számára legmegfelelőbbet itt!>>>

 

* * *

Ingyenesen letölthető Ízületi Gyógyír-Tár füzet?

Ízületi gyulladástól szenvedsz? Fáj a hátad, lábad, derekad? Gyógyír-tár füzetünkből mindent megtudhatsz arról, hogyan alakul ki az adott betegség. Hatékony segítséget kapsz azzal kapcsolatban, milyen lehetőségeid vannak a házi praktikáktól kezdve az orvosi megoldásokig.

Az ízületi gyulladás nem lesz többé az ellenséged, megtapasztalod, hogy kezelhetővé válik problémád, lehet újra szabadon mozogni, fájdalommentesen tölteni a napjaid és vidáman búcsút inteni a korábbi gondoknak.

Vásárlóink saját tapasztalataikról is beszámolnak, hogy ezzel is segítsenek a gyógyulásban.

>> LETÖLTÖM <<

 

Még több ajánlott blog Neked

A természetgyógyász szakemberek régóta mondják, hogy a méregtelenítés hozzátartozik az egészséges életmódhoz és a szervezetünk megfelelő egészségi állapotának fenntartásához. Hogyan hat a...

Elolvasom »

Harminc körül kezdődött. Imádtam, hogy bár a suliban tanító “néni” voltam, a Mekiben tegeztek a pultosok. Aztán jöttek sorban a gyerekeim, a...

Elolvasom »

A Naturcomfort Süngomba Plusz kapszula legfőbb alapanyaga a B1 és B12 vitaminok és a Kínában 1977 óta gyógyszernek minősülő süngomba. A Hericium...

Elolvasom »