Egy vidám naphoz nincs szükség a fájdalomra

Szerző: Naturcomfort

Játék az unokákkal, sütés-főzés, sürgés-forgás, utazás, kertészkedés? Téged mi az, ami boldoggá tesz és feltölt? Minden olyan tevékenység, ami örömet csempész a hétköznapokba, általában mozgással jár. Persze fontos a nyugalom és a megfelelő mennyiségű pihenés is, de az ízületek úgy őrzik meg leginkább mozgékonyságukat és hajlékonyságukat, ha folyamatos és rendszeres mozgásban tartjuk őket. A közösségben eltöltött idő, a közös élmények, az együtt sportolás megfiatalít, kicserél, feltölt és fitten tart. Számos olyan mozgásforma van, ami kíméli az ízületeidet és eljött az idő, hogy kipróbáld valamelyiket, vagy akár mindet! Pattanj fel a karosszékből, hogy energikus és életvidám maradj!

Nordic walking


Ezt a ma már igen népszerű mozgásformát eleinte a feledékenyek sportjának csúfolták. A gúnyolódók szerint ugyanis a nordic walking pont úgy néz ki, mintha a sífutók otthon felejtették volna a léceiket. Pedig a „botos gyaloglás” kész főnyeremény a testnek és a léleknek, illetve az idősebb korosztálynak is! A nordic walking az izmok 90 százalékát átmozgatja, a sima gyalogláshoz képest pedig 20 százalékkal több kalóriát éget el. Mindezt úgy, hogy közben a botok kímélik a térd-és csípőízületeket. A bothasználat ráadásul jót tesz mindenkinek, aki váll- és hátfájással küszködik. Sőt a síjárás, javítja az egyensúlyérzéket, növeli a koncentrációt és a szellemi frissességet is. A szabadban végzett mozgás pedig feltölt, kiegyensúlyozottabbá tesz, és nem utolsó sorban ingyen van!

Úszás

Az úszás az állóképességi sportok közé tartozik, ám mégsem terheli úgy az ízületeket, mint mondjuk a séta. Úszás során a felső és az alsó testrészen egyformán oszlik el a súly és az izomzatot remekül építi. A vízben töltött órák pedig lelkileg is kicserélnek, hiszen a súlytalanság semmivel nem kiváltható érzését adja.

Aqua aerobic

Ha már uszoda, a vízi torna is a hatékony, mégis kímélő sportok egyike. Az aqua fitness feltalálója egy amerikai tengerész volt, aki lábsérülése rehabilitációjára találta ki a vízben végzett testmozgást. Így a vízben mozgatott, térd, csípő, váll ízület remekül tehermentesíthető, a gyakorlatok mégis ugyanolyan hatékonyak, mint egy talajon végzett alakformáló torna. A víz felhajtó ereje miatt a test könnyebb, így az ízületekről lekerül a saját testsúly terhe, de az izomzat mégis jól erősíthető, átmozgatható.

Kerékpározás

A biciklizés is különösen ízületkímélő mozgásforma, főleg, ha sikerül deréktámaszos ülésben tekernünk. A szobabiciklik esetében ez enyhén hátradöntött helyzetben van. Csípőízületi kopásos betegeknél is ideális megoldás lehet beiktatni egy kis tekerést. Semmiképpen se görnyedjünk előre a kormányhoz, így a derekat sem terheljük. Azonban a szabadban történő biciklizés még több örömet adhat, főleg, ha társaságunk is van hozzá.

Mozgáshoz válasszunk mindig az időjárásnak megfelelő, kényelmes ruházatot, ami semmilyen mozdulatot nem gátol. Fontos az alapos bemelegítés, az ízületek „beolajozása”, hogy elkerüljük a sérülések kockázatát és élvezhessük a mozgás örömét.

Neked is sikerülni fog!

Ha úgy érzed, az ízületeid fájnak és nem mersz belefogni a legkíméletesebb sportba sem, tedd próbára a Magyar Családi Balzsam egyedülálló gyógynövényes készítményét! Dörzsöld be a fájó, vagy a csak „berozsdásodott” területeket a balzsammal mozgás előtt, és tapasztald meg a természet segítő erejét. Amint rendszeressé teszed a mozgást az életedben, meg fogod tapasztalni, mennyivel energikusabb lehetsz!

Többezer embernek segítettünk már, hogy visszakapja a mozgás örömét, legyél te a következő!

Még több ajánlott blog Neked

Elolvasom »

Az izomfájdalom (myalgia) rendkívül gyakori. Szinte mindenki tapasztalta már az élete során legalább egyszer. Mivel a test szinte minden részén található izomszövet,...

Elolvasom »

Az újévi fogadalmakkal az a probléma, hogy szinte senki nem tartja be őket. Hogy miért? Mert általában kissé elhamarkodottan, valódi, mély elhatározás...

Elolvasom »