Fájdalmas a hideg? Téli tippek mozgáshoz és ízületi fájdalmak ellen

Szerző: Naturcomfort
Fájdalmas a hideg? Téli tippek ízületi fájdalmak ellen

 

Amikor kint hideg van, és napsütésben sem volt részünk már pár napja, az ember hajlamos begubózni, és mormotává változni. Nem lustaságból: az ízületi fájdalmak ilyenkor erősebben jelentkeznek, még merevebbé, görcsösebbé, fájdalmasabbá teszik a mozgást. Mégis, ha egyszer jól felöltözve kimerészkedünk egy sétára, akár hosszabbra is, rájövünk, nincs ennél jobb téli hangulatjavító! Az egészségünk szempontjából is érdemes kimozdulni.

Téli sétával az ízületi fájdalmak ellen?

Miért ajánljuk a sétát a hideg idő ellenére? Mert a friss levegő javítja a közérzetet. Ennek a ténynek a magyarázata egyszerű: a mozgás endorfint termel. Az endorfin olyan fehérje, ami csillapítja a fájdalmat, és kellemes érzést idéz elő, ezért is nevezik a köznyelvben boldogsághormonnak. Igazából mindegy, milyen mozgásformát választunk, a hangsúly azon van, hogy legalább 30 percen át folyamatosan mozogjunk.

A mozgás jót tesz az izmoknak, ízületeknek, inaknak is. Aki teheti, kicsit nehezítheti a sétáját hosszabb útvonalat vagy nehezebb terepet választva. Egyenetlen talajon hatékonyabb a mozgás, felfoghatjuk akár edzésnek is. Nemcsak az izmaidat erősíted ilyenkor, de javul a mozgáskoordinációd is.

Mit tehet frontérzékeny ízületek esetén?

Ha feszességet vagy fájdalmat tapasztalsz az ízületeiben, akkor először a pihentetés jut eszedbe? Leülni mozdulatlanul a kanapéra? Nos, ezt gyorsan felejtsük el, mert a szakemberek szerint az olyan pihentető tevékenység, mint pl. az ülés, túl sok ülés súlyosbíthatja a helyzetet.

Ellenben a nyújtás és a fizioterápia hasznos lehet ízületi gyulladás és a kopásos eredetű ízületi problémák esetén, különösen a változó évszakokban. A szakszerűen kivitelezett nyújtógyakorlatok ugyanis segíthetnek az izmok, inak és szalagok letapadásának és feszülésének megelőzésében, illetve enyhítésében.

 

Tippek téli sétához

1. Ha azért nem mozdulsz ki, mert ízületi fájdalmak kínoznak, séta előtt kend be a térded, a lábad ízületápoló gyógynövényes balzsamunkkal, a Magyar Családi Balzsammal. Könnyebben fogsz mozogni, és nem jelent majd gondot az elindulás.

2. Fontos a réteges öltözködés. A téli öltözéknek elengedhetetlen része a sapka és a kesztyű, ne feledd őket otthon! Végtagjainkat, fejünket, nyakunkat mindenképpen védenünk kell a kinti hidegtől. Ugyanakkor fontos a kényelem is, hogy a sok réteg ne akadályozzon a mozgásban. Fontos a meleg alsónemű, és egy szélálló és vízálló kabát is nagyon meghálálja magát. Egy vízhatlan, meleg bakancs vagy csizma is feltétlenül szükséges, nélküle az ízületi fájdalmak csak fokozódni fognak!

3. Bár télen nem igazán szoktunk kint a szabadban olthatatlan szomjúságot érezni, a megfelelő folyadékbevitelre ilyenkor is gondoskodni kell. Igyál vizet vagy teát a séta előtt, közben és utána is.

4. Ha hosszabb sétára indulsz, vidd magaddal a mobilod. Nem féltünk attól, hogy elborít egy lavina, vagy a ködben eltévedsz, de fő az óvatosság. Ha más nem, legalább készíthetsz néhány szép fotót emlékképpen.

5. Séta után, az otthonod kellemes melegében jót fog tenni az izmoknak, ha bemasszírozol egy borsószemnyit klasszikus vagy melegítő hatású gyógynövényes balzsamunkból. Segítségedre lesz, ha elszoktál a mozgástól, ha elfáradtak az izmaid. Segít megelőzni az izomlázat, illetve a lábdagadást. Persze ne feledkezzünk meg az ízületi fájdalmakat enyhítő hatásról sem!

 

Ne feledd: bentről mindig rosszabbnak tűnik az idő! Ha kint vagy a szabadban és mozogsz, már nem fogod érezni a hideget, és hamarosan a kedved is jobb lesz!

 

Mindig érdemes figyelned a weboldalunkat, mert különleges akciókkal készülünk! Nézd meg itt, hogy most milyen akciókkal, ajándékokkal kedveskedünk neked>>

Még több ajánlott blog Neked

Ugye te is olyan nagymama szeretnél lenni, aki panaszkodás helyett inkább boldog pillanatokat tölt el az unokáival? A titok mindenképpen a megelőzésben,...

Elolvasom »

Elolvasom »

Már 10 éve küldetésünk a törődés, hogy komfortosabbá tegyük az Ön életét tanácsadással, minőségi gyógynövényes termékekkel! Kezdetektől arra törekedtünk, hogy a NaturComfort...

Elolvasom »