A fejfájás típusai, okai és természetes kezelési lehetőségei

Szerző: Naturcomfort

A fejfájás rendkívül gyakori állapot, amit a legtöbb ember az élete során többször is átél. A fő tünete a fej, a halánték vagy a szemkörnyék fájdalma, ami lehet lüktető, állandó, éles vagy akár tompa is.

Milyen típusai és tünetei vannak a fejfájásnak? Mi megy végbe a háttérben? Hogyan kezelhető a fájdalom hatékonyan és természetesen? Tudja meg itt.>>>

A fejfájás típusai, okai és természetes kezelési lehetőségei
Milyen gyakori a fejfájás felnőtteknél?

A fejfájás a világon az egyik leggyakoribb fájdalmas állapot, és a munkából, illetve az iskolából való hiányzás egyik fő oka. Az elmúlt évben világszerte a felnőttek 75%-ának volt legalább egyszer fejfájása.

Milyen típusai vannak?

Több mint 150-féle fejfájás létezik, melyek két fő kategóriába sorolhatók:

Elsődleges forma:

Az elsődleges fejfájások azok, amelyek nem kapcsolódnak más egészségügyi állapotokhoz, azaz nem egy szervi vagy egyéb károsodás következtében alakulnak ki. Ilyenek lehetnek:

 • Cluster – rohamokban jelentkezik, és több héten át, naponta akár több alkalommal is rendkívül heves homloktáji, szemkörnyéki fájdalommal jár. A kiváltó oka nem ismert.
 • Migrén – rohamokban jelentkező, általában (de nem mindig) féloldali, erőteljes, pulzáló fájdalommal járó állapot.
 • Tenziós – a leggyakoribb típus, ami a fej bármelyik részén megjelenhet, és enyhe, mérsékelten súlyos fájdalommal jár.
 • Napi rendszerességű, tartós (new daily persistent headache – NDPH) – több mint 3 hónapja tartó, közepesen súlyos, általában kétoldali, nyomó vagy szorító jellegű tünetekkel járó, folyamatosan fennálló fejfájás, változó tünetekkel (egyszer migrénes, másszor tenziós vagy clusterszerű fájdalom). A hátterében nem szervi károsodás áll.

Mi váltja ki a tenziós fejfájást és a migrént?

A tenziós fejfájás és a migrén gyakori kiváltó okai a következők:

 • alkoholfogyasztás,
 • változások az étkezési vagy alvási szokásokban,
 • depresszió,
 • a családdal és a barátokkal, a munkával vagy az iskolával kapcsolatos érzelmi stressz,
 • túlzott gyógyszerhasználat,
 • a szem, a nyak vagy a hát megerőltetése a rossz testtartás miatt,
 • nem megfelelő világítás,
 • zaj,
 • az időjárás változásai, frontok.
Másodlagos fejfájástípusok:

A másodlagos fejfájás egy másik egészségügyi állapothoz kapcsolódik, mint például:

 • az agy vérereinek betegsége (agyvérzés),
 • fejsérülés vagy egyéb sérülés,
 • magas vérnyomás (hipertónia),
 • fertőzés,
 • túlzott gyógyszerhasználat,
 • tumor.

A fejfájásnak egyéb környezeti okai is lehetnek:

 • bizonyos ételek vagy összetevők, például koffein, alkohol, fermentált ételek, csokoládé és sajt fogyasztása,
 • allergéneknek való kitettség,
 • passzív dohányzás,
 • a háztartási vegyszerek vagy parfümök erős szaga, illetve illata.
Örökletes is lehet?

A fejfájások – különösen a migrén – hajlamosak nemzedékről nemzedékre terjedni a családokban. A migrénes gyerekek többségének legalább az egyik szülője is szenved a migréntől. Ráadásul, azok a gyerekek, akiknek a szülei rendszeres migrénes rohamokról számolnak be, akár négyszer nagyobb eséllyel lesznek szintén migrénesek.

Milyen gyakori a fejfájás felnőtteknél?
Mi megy végbe a háttérben?

A fejfájást az agy, az erek és a környező idegek közötti kölcsönhatás okozza. A fejfájás során egy ismeretlen mechanizmus aktiválja az izmokat és az ereket érintő specifikus idegeket. Ezek az idegek küldik a fájdalomingereket az agynak.

A fájdalom tünetei a fejfájás típusától függően változnak.

Hogyan kezelhető a migrén és az egyéb fejfájástípusok?

A fejfájás kezelésének egyik legfontosabb pillére a kiváltó ok vagy okok felderítése. Ha megtanulja, hogy mik ezek – jellemzően a fejfájásnapló vezetésével –, csökkentheti a fejfájások számát.

Miután már ismeri a kiváltó okokat, orvosa személyre szabhatja a kezelést. Például ha a fájdalom hátterében a feszültség vagy az aggodalom áll, akkor a stresszkezelési technikák elsajátítása segíthet kezelni ezt a kiváltó okot. A stressz szintjének csökkentésével ugyanis elkerülheti a stressz okozta fejfájást.

Nem minden fejfájás igényel gyógyszert. Különféle kezelések állnak rendelkezésre. A fájdalom típusától, gyakoriságától és okától függően, több kezelési mód is alkalmazható:

 • hő- vagy hidegpakolás alkalmazása a fejre,
 • nyújtó gyakorlatok végzése,
 • a fej, a nyak vagy a hát masszírozása,
 • pihenés egy sötét és csendes szobában,
 • séta.

Ha fokozni szeretné a hatékonyságot, alkalmazzon célzottan természetes eredetű külsőleges szereket is, mint pl. a halánték bedörzsölésére vagy párologtatásra használható Magyar Családi Életerő olajat. A többféle felhasználási területre szánt, borsmentát, eukaliptuszt, citrom- és citromfűolajat tartalmazó illóolaj-keverék egyszerűen és gyorsan felvihető, és a vásárlóink szerint szinte azonnal ellazít és nyugtat. Próbálja ki Ön is! Rendelje meg a Magyar Családi Életerő olajat a webáruházunkból itt.>>>

Milyen egyéb természetes megoldásokat kínál a Naturcomfort?

Túl sok a stressz?

Tudta, hogy az izmok görcsössége is okozhat fejfájást?

A túlzott stressz vagy a sok munka miatt túlerőltetett és feszes vállövi, illetve nyaki izomzat oldására használjon 100%-ban természetes összetevőkből álló balzsamot. A Magyar Családi Balzsam Eszencia, gyengéd összetételének köszönhetően, közvetlenül a halántékon alkalmazva eredményesen támogathatja a fejfájás-csillapító terápiát.

A Magyar Családi Balzsam család legújabb tagját 13-féle fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásáról évszázadok óta ismert gyógynövényből készítjük Önnek.

Használja vállra, nyakra, hátra, derékra és a különböző eredetű végtagfájdalmak kiegészítő terápiájára. A terméket itt tudja megvásárolni.>>>

Hogyan kezelhető a migrén és az egyéb fejfájástípusok?

Magas a vérnyomása?

A megfelelő vérkeringés biztosítása alapvető fontosságú a magas vérnyomás szabályozásában. Évszázadokkal ezelőtt, amikor még nem léteztek gyógyszerek, az emberek a természetes módon elérhető lehetőségekkel éltek.

A rézből készült edények, mozsarak, kilincsek és pénz természetes módon segítették többek között a szív-és érrendszer kötőszöveti épségének fenntartását, továbbá számos más élettani folyamatban is szerepet játszottak.

Ma már nem érintkezünk a rézzel, pedig a népi orvoslás hagyományai szerint jótékonyan hathat a vérnyomásra és segítheti az idegrendszer megfelelő működését. Ezért a magas vérnyomás okozta fejfájás esetén is érdemes kipróbálni.

Vásárolja meg a mesterséges színezékektől és kémiai vegyszerektől mentes Mikroréz oldatot a webáruházunkból most 20% kedvezménnyel.>>>

Még több ajánlott blog Neked

Az ünnepek a meghitt családi találkozásokról, az együtt elfogyasztott finomságokról, valamint az ajándékozás öröméről szólnak. A készülődés azonban rengeteg tennivalóval, takarítással, bevásárlással...

Elolvasom »

A mai ember őse gondolt egyet, és lejött arról a bizonyos fáról. Kis lépés volt ez neki, nagy lépés nekünk. A többi...

Elolvasom »

Naturcomfort ránctalanító, bőrfeszesítő arckrém – Polgári Erika cégtulajdonos személyes ajánlásával. A videóban Erika személyesen mesél egyik kedvenc natúr kozmetikai termékéről, melynek segítségével...

Elolvasom »