Fitt a család: egészségmegőrzés kicsiknek, nagyoknak

Szerző: Naturcomfort

Az egészségmegőrzés, az immunrendszer védelme a család minden tagja számára kulcsfontosságú, főként most, a COVID-19 járvány miatti mozgásszegény időszakban, ami a gyermekek, felnőttek és az idősek szervezetét is megviseli.

Hogyan támogatható hatékonyan a kicsik és nagyok immunrendszere? Mit tehet meg egy család azért, hogy minden családtag megacélozott ellenállóképességgel és a vitaminraktárait feltöltve nézzen szembe a mindennapok kihívásaival? Olvasson tovább, kiderül a folytatásból!

egészségmegőrzés
Nem mindegy, hogy mi kerül a család asztalára

A család étkezési szokásai közvetlenül befolyásolják a családtagok egészségi állapotát, függetlenül az életkortól.

A táplálkozástudományi szakemberek évtizedek óta hangsúlyozzák az egészségtudatosság fontosságát és szinte minden országban van ajánlás a napi szintű táplálékbevitelre és összetételre, illetve az egészség fenntartásához szükséges intenzív mozgás mennyiségére vonatkozóan.

Az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb mennyiségű feldolgozott, extrém magas cukor-, só- és zsírtartalmú élelmiszer került a boltok polcaira, melyek rendszeres és nagy mennyiségű fogyasztása hozzájárulhat az elhízás, valamint az azzal összefüggő szív- és érrendszeri, illetve cukorbetegség kialakulásához, különösen akkor, ha ezzel párhuzamosan a napi ajánlott mennyiségnél kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk.

Huszka Péter és Platz Petra által írt 2019-es Kautz kiadványból kiderül, hogy hazánkban az alapvető élelmiszerek fogyasztása a rendszerváltást követően csökkent és bár azóta némiképp javult, még mindig nem elegendő mennyiséget veszünk magunkhoz pl. húsból vagy tejből.

A kiadvány nem tér ki részletesen a gyümölcs- és zöldségfogyasztásra, de a szakértők (7. oldal) utalnak arra is, hogy az élelmiszerek között a zöldség és gyümölcsfogyasztás… nagyban meghatározza, hogy mekkora mennyiségű vitamint viszünk be a szervezetünkbe. A táplálkozási piramis a napi rendszeres testmozgás mellett az egészséges élet alapját a napi szintű zöldség- és gyümölcsfogyasztásban határozza meg…”

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai szerint napi 400 gramm gyümölcs és zöldség elfogyasztásával már sokat tehetünk a család apraja-nagyja egészségének megőrzéséért. Ennek ellenére a magyarok többsége jóval kevesebbet, 2%-uk pedig egyáltalán nem fogyaszt napi rendszerességgel gyümölcsöt és zöldséget. Nem meglepő tehát, hogy e tekintetben az EU-n belül a lista végére kerültünk.

A szervezet és az immunrendszer azonban csak elegendő mennyiségű vitamin, ásványi anyag és nyomelem bevitel mellett tud egészségesen működni.

Elegendő vitamint tartalmaznak a zöldségek és gyümölcsök?

A gyümölcsök és zöldségek vitamintartalma attól függ, hogy mennyire frissen szüretelték, illetve milyen magas tápanyagtartalmú földben termesztették őket.

A boltok polcain található gyümölcsök és zöldségek valószínűleg nem aznap lettek szüretelve, amikor Ön megvásárolja őket, tehát jó eséllyel a vártnál kisebb tápanyag-, vitamin és ásványi anyag beltartalommal rendelkeznek, mint friss társaik.

Csak zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával tehát nem feltétlenül sikerül maradéktalanul felvenni a szükséges tápanyagokat.

A hatékony felszívódású étrend-kiegészítők azonban egyszerűen adagolható formában biztosíthatják a szervezet számára és az immunrendszer erősítés szempontjából kulcsfontosságú vitamin és ásványi anyag mennyiséget.

Érdemes olyat választani, ami a család minden tagja számára egyénre szabottan adagolható és maximálisan hasznosul a szervezetben.

Az immunrendszer célzott támogatása a felnőttek és az idősebb korosztály mellett a gyermekek számára is kiemelten fontos. Ráadásul a kicsik védekezőképességének fokozására most dupla figyelmet kell fordítani, hiszen a hosszú karantén időszak után újra közösségben vannak.

Rendszeres testmozgás kontra mozgásszegény életmód

Az életmódbeli tényezők szintén jelentősen befolyásolják, hogy valaki beteg lesz-e vagy egészséges marad.

Az ülő életmód már önmagában is csökkent aktivitással jár, a koronavírus járvány miatti otthonlét pedig tovább ront a helyzeten.

A mozgásszegény életmód jelentősen megnövelheti bizonyos krónikus betegségek kialakulásának kockázatát és kihathat a lelki és mentális állóképességre is. Ennek ellenére az Eurostat adatai szerint a magyar felnőtt lakosság mindössze 1/3-a sportol rendszeresen.

Ez különösen aggasztó, ha azt nézzük, hogy a mozgáshiány az immunrendszer működését is megzavarhatja, csökkentheti a szervezet védekezőképességének hatékonyságát.

Nem lehet tehát elégszer hangsúlyozni, hogy a rendszeres fizikai aktivitás és az intenzív testmozgás rendkívül fontos a koronavírus járvány idején is, amit akár a család együtt is végezhet.

Egy-egy óra tollaslabdázás, futás vagy kerékpározás a szabadban szinte csodákat tehet a szervezettel.

Az étrend, a tudatos vitaminpótlás, illetve a fizikai aktivitás és az egészségmegőrzés között tehát közvetlen kapcsolat van.

A kiegyensúlyozott, egészségtudatos táplálkozás és a hetente legalább háromszor végzett aktív testmozgás elengedhetetlen a testi és szellemi jólét szempontjából és a betegségek megelőzésében is szerepet játszik.

A fokozott védelem érdekében azonban az immunrendszer belsőleges támogatását sem szabad elhanyagolni. A Magyar Limuvit Eszencia épp megfelelő mennyiségben tartalmazza a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat. A komplex és magas hatóanyag-tartalom rendkívül előnyös, a folyékony formula pedig megkönnyíti az adagolást a család minden tagja számára.

A Magyar Limuvit Eszenciát itt rendelheti meg>>>

Még több ajánlott blog Neked

Bar Éva, a Naturcomfort munkatársa a 2022. februári éves értekezleten mondta el édesanyja Naturcomfort Gomba Bomba gyógygomba kapszula hatásáról szerzett tapasztalatait.  

Elolvasom »

Emlékszik még azokra az önfeledt, boldog pillanatokra gyerekkorából? Itt vannak velünk, hisz nem is voltak azok olyan régen. Mindenki őriz a szívében...

Elolvasom »

Jó érzéssel tölt el, hogy létrejön Önökkel egy képzeletbeli találkozás. Bízom benne, hogy nemcsak termékeink jótékony hatásával lesznek megelégedve, hanem kollégáim felkészültsége,...

Elolvasom »