Folyadékpótlás a hőségben – Mit, mennyit, hogyan?

Szerző: Naturcomfort

A nyári forróság mindannyiunk szervezetét megviseli, és ilyenkor bőséges folyadékpótlásra van szükségünk, hogy megelőzzülk a kiszáradást és elkerüljük a rosszullétet.

Miért épp a rendszeres folyadékpótlás a megoldás?

Azt már régóta tudjuk, hogy az egészségünk megőrzése érdekében, évszaktól függetlenül szükségünk van rendszeres folyadékpótlásra. Méghozzá azért, mert az emberi test tömegének eleve több mint 50%-a vízből áll. Ez a felnőtt férfiak esetében 60%, a nőknél (a nagyobb arányú testzsír-tartalom miatt) nagyjából 50%, a csecsemők esetében pedig 70%. Az összmennyiség 66%-a a sejteken belül, a többi pedig azon kívül található.

Mivel a nyári forróságban a szervezet folyamatosan verejtékezik és vizet veszít, az elveszített mennyiséget rendszeres időközönként pótolni kell.

Folyadékpótlás hőségben
Mennyi az ajánlott folyadékbevitel?

A napi ajánlott folyadékbevitel, súlytól és aktivitástól függően napi 2-4 liter, elsősorban tiszta vizet vagy ásványvizet jelent. A mennyiség egy része frissen facsart gyümölcslével vagy zöldséglével pótolható, de pl. egy tányér leves már nem számítandó bele a napi mennyiségbe.

Ha Ön a szükséges folyadékmennyiségnél kevesebbet fogyaszt, az rosszulléthez, szédüléshez, ájuláshoz vagy akár súlyos dehitratációhoz, azaz kiszáradáshoz is vezethet.

A túlzott vízfogyasztást is érdemes mellőzni. Az indokolatlanul nagy mennyiségű folyadékpótlás ugyanis káros lehet a keringési rendszer és a vesék szempontjából: hiperhidratációt, ödémásodást és a szervezet elektrolit háztartásának felborulását idézheti elő, ami rosszulléttel, fejfájással és energiavesztéssel, súlyos esetben akár halállal is járhat.

Mit és hogyan érdemes fogyasztani?

Az csupán tévhit, hogy folyadékpótlás gyanánt hideg vizet, jégbe hűtött üdítőt vagy hideg sört kell kortyolgatni. E három közül a víz az egyetlen jó megoldás, az is inkább langyosan. Miért?

Mert a szervezet hidegsokk nélkül is képes arra, hogy önmagát hűtse. Sőt a túlzottan hideg italok túlterhelést jelentenek a számára, akárcsak a cukros üdítők, kávé és alkoholos italok is, amelyek erősen kerülendők, főleg a kánikulában.

A természetes hűtési mechanizmus a verejtékmirigyek és a bőrön keresztül távozó verejték segítségével megy végbe. Az Ön dolga mindössze annyi, hogy az elpárolgott folyadékmennyiséget rendszeresen pótolja.

Ásványi anyagok pótlása nyáron
Az elvesztett folyadék pótlása mellett erre is figyeljen

A verejtékezés során értékes ásványi anyagok is ürülnek a szervezetből. A hatás, intenzív testmozgás közben még fokozottabban jelentkezik.

Az év legmelegebb napjain, illetve edzés közben az ásványvíz és csapvíz önmagában nem képes pótolni az elvesztett ásványi sókat és vízben oldódó vitaminokat.

Ilyen esetekben célzott segítség kell, mint például a Magyar Limuvit Eszencia, ami egy gyümölcsízű, 16-féle összetevőből álló liposzómás technológiával készülő, hatékony felszívódású multivitamin készítmény.

A Magyar Limuvit Eszencia hozzájárulhat a vérszegénység, fáradékonyság, érrendszeri panaszok, általános gyengeség, stressz enyhítéséhez és a szem egészségének megőrzéséhez.

A fogyasztása kifejezetten ajánlott megfázásos, influenzás időszakban, továbbá nyáron is, hiszen kimagasló hatékonysággal szívódik fel, és szinte azonnal a sejtekig juttatja a létfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat.

A 300 milliliteres kiszerelés egy teljes hónapra elegendő mennyiséget tartalmaz. Szeretné megrendelni? Itt teheti meg.>>>

MEGRENDELEM>>>

Még több ajánlott blog Neked

Az ízületeket érintő problémáknak számos típusa létezik, különböző tünetekkel, következményekkel járnak, de van egy közös vonásuk. Ez pedig a fájdalom. Sokszor hallani,...

Elolvasom »

“Egy erős nő” Hatalmas nemzetközi szakmai sikert ért el Csisztu Zsuzsa, aki akár saját magával kapcsolatban is megfogalmazhatta volna a fenti címet,...

Elolvasom »

A Naturcomfort virágzásnak, töretlen fejlődésének a legújabb hajtása a Magyar Családi Balzsam Eszencia, mely megkoronázása A NaturComfort 10 évének a termékpalettánkon. Ez...

Elolvasom »