Helyek, ahol 100 évesen is aktívan élnek – 01. rész

Szerző: Naturcomfort

Sokan kutatják a hosszú élet titkát, és sokan nem, de mégis megadatik nekik. Mindez „épen-egészségesen-aktívan”. Vajon mi lehet a titok? Olvastam az erre vonatkozó kutatásokról, miszerint több helyet találtak a világon, ahol a lakosok nagy százaléka megéli a 100 éves kort. Tudósok jártak utána, hogy hol és milyen életkörülmények alakultak ki ezeken a helyeken, ami elvezett a hosszú élethez.

Ami egy általános megállapítás:

Kiegyensúlyozott ételeinkből bármit meg tudunk enni egészséges fogakkal, de szuvas, rosszul illeszkedő fogsorral, vagy más szájüregi betegséggel a rágás fájdalmassá válhat, akár étkezési rendellenességekhez is vezethet. Rendszeresen keressük fel fogorvosunkat, és mossuk fogadinkat, hogy mosolyunk egészséges maradjon.

Megelőzés: az életmódközpontok egészséges életvitelt és rendszeres szűrővizsgálatokat javasolnak!

A dohányzás és a bőr: Ez az egészségtelen szokás a belső szervekre kifejtett káros hatásán túl felgyorsítja a bőr öregedését is. Kutatások bizonyítják, hogy a dohányzó ember bőre sokkal ráncosabb.

Az első helyet, ahol a lakosok nagy része megéri a 100 éves kort kb. 125 mérföldre találtuk Olaszország partjaitól, a hegyekben, Nuoro tartományban. Itt az emberek nem csak elérik a 100 éves kort, hanem életerővel telve teszik. Helyek, ahol 102 évesek még mindig biciklivel járnak dolgozni, fát hasogatnak, és lekörözik a náluk 60 évvel fiatalabbakat.

Az igazi titok a társasági életükben keresendő. És az egyik legszembetűnőbb elem a szardíniai társadalomban az, ahogyan az öregekkel bánnak. Minél öregebb az ember, annál értékesebb, annál bölcsebbnek tartják és tisztelik.

Pár hasznos tipp Szardíniából, ha száz évig szeretnénk élni:

Sovány, növényi alapú étrendet tartsunk, időnként hússal kiegészítve! Az étrend teljes kiőrlésű kenyérből, babból, zöldségekből, gyümölcsből, és a sziget bizonyos részein masztikaolajból áll. Hagyományos sajtjuk, a pecorino. Húst általában vasárnap vagy különleges alkalmakkor fogyasztanak.

Első a család! A szoros családi kötelékekben élnek, a biztos családi háttérrel rendelkező emberek kevésbé depressziósak és stresszesek.

Igyunk kecsketejet! Egy pohár kecsketej olyan összetevőket tartalmaz, amelyek segítenek megelőzni olyan időskori megbetegedéseket, mint a szívbaj vagy az Alzheimer-kór.

Tiszteljük az időseket! A nagyszülők szeretetet, gyermekek körüli segítséget, bölcsességet, reményt adnak, biztosítják a tradíciók fennmaradását, ösztönzik az unokákat boldogulásra. Így a gyermekek egészségesebbek lesznek, ügyesebben eligazodnak majd a világban.

Sétáljunk! A gyaloglás a szív- és érrendszernek rendkívül jót tesz, de pozitív hatással van az izmok és csontok anyagcseréjére is – anélkül, hogy az ízületeket terhelné, mint például a maratoni futás vagy a triatlonozás
Egy-két pohár vörösbort naponta! A vörösbor érfaltisztító hatású flavonoidtartalommal bír. A visszafogott borfogyasztás magyarázattal szolgálhat a férfiak kevésbé sztresszes életére is.

Nevessünk egy jót barátainkkal! A nevetés csökkenti a stresszt és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

 

Még több ajánlott blog Neked

Február végén, március elején már mindannyian epekedve várjuk a tavasz beköszöntét. És amikor megjön, készen kell állnod! Fel kell vértezni szervezetedet is,...

Elolvasom »

Az ízületi betegségekkel együtt járó fájdalmas tünetek azzal is enyhíthetők, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Léteznek olyan ételek, melyek érezhetően erősítik az izom...

Elolvasom »

Mert a törődést nem kell alkalomhoz kötni A nagyszülőkről való gondoskodást a szeretet táplálja, és a velük való törődés sok mindent megtaníthat...

Elolvasom »