Helyek, ahol 100 évesen is aktívan élnek – 02. rész

Szerző: Naturcomfort

Sokan kutatják a hosszú élet titkát, és sokan nem, de mégis megadatik nekik. Mindez „épen-egészségesen-aktívan”. Vajon mi lehet a titok? Olvastam az erre vonatkozó kutatásokról, miszerint több helyet találtak a világon, ahol a lakosok nagy százaléka megéli a 100 éves kort. Tudósok jártak utána, hogy hol és milyen életkörülmények alakultak ki ezeken a helyeken, ami elvezett a hosszú élethez.

A második ilyen hely Okinawa szigetvilágában van. Itt található meg a legöregebb, élő női népcsoport. Hosszú életet élnek, és legtöbbjük álmában hal meg, nagyon gyorsan, és, bizony, gyakran szex után.
Itt is jellemző a növényi eredetű étrend, sok-sok zöldség, sok-sok színben. Rengeteg tofut esznek, és rengeteg bevált gyakorlatuk van, hogy ne egyenek túl sokat: például kisebb tányérokról esznek. Van egy egyszerű mondásuk étkezés előtt, hogy emlékeztessék magukat, amikor a gyomruk 80% tele lesz. Körülbelül fél óráig tart, mire a teltségérzés elér a hastól az agyig. De ezt észben tartva, segít megelőzni, hogy ez megtörténjen.
Olyan szerencsések, hogy ha a dolgok rosszul alakulnak (a gyerek megbetegszik, a szülő meghal) mindig van valaki, aki támogatást nyújtson.

Nyelvükben még csak szó sincs a nyugdíjra. Ellenben van egy szó: ikigai, ami jelen van az egész életben: „az ok, amiért felkelsz minden reggel.”
Egy 102 éves hölgynek az ikigai-a egész egyszerűen a szépunokája.

Az Okinavában élő százévesek tanácsai:

Ragaszkodjunk az ikigaihoz! Az idősebb okinavaiak reggelente megfogalmazzák az okot, amiért felkelnek. Érzik, hogy szükség van rájuk száz év fölött is.

Étrendjünk alapja a zöldség legyen! Az idősebb okinavaiak életük nagy részében zöldségalapú étrenden élnek. A zöldségből, burgonyából és tofuból álló ételek tápanyagban gazdagok, de kevés kalóriát tartalmaznak. Különösképp kedvelik a goyát, amelynek antioixidáns tartalma és egyéb összetevői csökkentik a vércukorszintet. Habár fogyasztanak sertéshúst is, ezt csak ritka ünnepekkor teszik, és akkor is kis mennyiségben.

Kertészkedjünk! Szinte mindegyik idős kertészkedik, vagy régen kertészkedett. Ez egyfajta napi fizikai munkát jelent, mely széles körben megmozgatja a testet, távol tartja a stresszt. Ugyanakkor majdnem egész évben fellelhető friss zöldségforrást is biztosít.

Együnk több szóját, flavonoidtartalma segít a szív megóvásában, és jelentősen csökkenti az emlődaganat kialakulásának veszélyét. Az ecetes szójaételek egészséges bélflórát tartanak fenn, és tápanyagokban is gazdagabbak.

Legyen egy biztonságos szociális hálónk. Szükség esetén anyagi és érzelmi támogatást nyújt, mentesít a stressztől, mert tudják, hogy valaki mindig ott van a számukra.

Élvezzük a napsütést! A rendszeres napfény hatására a szervezetben kialakuló D-vitamin erősebb csontokat és egészséges testet eredményez.

Maradjunk aktívak! Az idős lakosok sokat sétálnak és kertészkednek. Otthonaikban tatamin ülve esznek, pihennek, sokszor leülnek és felállnak naponta. Ezzel erősödik altestük izomzata és egyensúly-érzékük, mely aztán megvédi őket az eleséstől.

Neveljünk gyógynövényeket!

Legyen tartásunk! Így képesek leszünk a gondokkal teli éveket a múltban hagyni, miközben élvezni tudják a ma örömeit.

Még több ajánlott blog Neked

  Napjainkban ​a mozgásszervi betegségek meglehetősen gyakran fordulnak elő, nemcsak a kor előrehaladtának köszönhetően. Az ülőmunka, a folyamatos telefon fölé görnyedés olyan...

Elolvasom »

Ahogy idősödik az ember, az hatással van a táplálkozásra is. Csökken az aktív testtömeg, sorvadnak az izmok és a szervek, lassul az alapanyagcsere.

Elolvasom »

Nem csak értékesítjük, de használjuk is a termékeinket. A saját tapasztalat nagyon sokat segít a termék ajánlásakor. Nézzék meg Arany fokozatú értékesítőnk,...

Elolvasom »