Hideg idő kontra fűtött szoba – Hogyan előzhető meg a száraz bőr kialakulása?

Szerző: Naturcomfort

Télen a szabadban a metsző hideg, a fűtött szobában pedig a meleg és száraz levegő okozhat viszketést, vörösséget és irritációt a bőrön. A száraz bőr egyetlen igazi megoldása a bőr természetes nedvességtartalmának megőrzése, ami nem varázslat, és néhány egyszerű lépéssel az Ön számára is elérhető.>>>

száraz bőr
Mi áll a száraz bőr hátterében?

A száraz bőr húzódik, viszket, és veszít rugalmasságából. Télen ez a probléma még fokozottabbá válik. Az évszakra jellemző hideg légáramlatok ugyanis valóságos pusztítást végeznek az arra érzékeny, irritált és eredendően száraz bőrön.

A bőrszárazság tünetei emberek millióit érintik szerte a világon. Elég egyetlen alkalom a szabadban 0 fok körüli hőmérsékleten vagy egy hirtelen feltámadt szél, és máris szárazzá, viszketeggé és vörössé válhat a kézfejünk.

Az időjárást nem tudjuk befolyásolni, de azt eldönthetjük, hogy felveszünk-e egy kesztyűt a hidegben.

A fűtött szoba hőmérsékletét is mi szabályozzuk. Hogy jön ez ide?

Beltéren a magas hőmérséklet kerülendő, mert elszívja a nedvességet a levegőből, és ezáltal a bőrből is, melynek eredménye a már jól ismert száraz bőr hatás.

Ugyanígy hat a testre egy forró fürdő is, hiszen a meleg víz is szárítja a bőrt, mert megfosztja a természetes zsírtartalmától.

Szerencsére több olyan egyszerű módszer is létezik, amivel a száraz bőr visszanyerheti optimális nedvességtartalmát és rugalmasságát.

1. Vegyen egy párásítót!

Fektessen be egy párásítóba, egy aromadiffúzorba a szoba nedvességtartalmának maximalizálása érdekében. Ha ugyanis párásítja a levegőt otthonában vagy irodájában, folyamatosan optimális szinten tarthatja a helyiség páratartalmát, ami segít megőrizni a bőr természetes hidratáltságát.

A párásítót azokba a szobákba helyezze el, ahol sok időt tölt, beleértve a hálószobát is.

2. Tekerje lejjebb a fűtést!

A hűvösebb szoba nemcsak a fűtésszámlára lehet kedvező hatással, hanem a bőrszárazság elkerüléséhez is nagymértékben hozzájárulhat.

Ha azt a hőfokot választja, ami érezhetően hűvösebb, de még kellemes, akkor sokat tett bőre egészségének megőrzése érdekében.

3. Korlátozza a zuhanyzások időtartamát és a víz hőmérsékletét!

Egy nehéz nap után rendkívül csábító lehet egy kellemes, meleg, párás zuhanyt venni, de a bőrének egészségét és optimális megjelenését leginkább egy langyos zuhany biztosítja.

A forró víz használata kézmosáskor is kerülendő. Már csak azért is, mert a hideg vizes kézmosás ugyanolyan hatékonynak tűnik a kórokozók eltávolítása szempontjából, mint a meleg víz, azzal a különbséggel, hogy kevésbé irritálja és szárítja a bőrt.

A mosdókban elhelyezett forró levegős kézszárítót is csak addig érdemes használni, amíg a keze épphogy megszárad.

száraz bőr
4. Részesítse előnyben a gyengéd, hipoallergén, illatmentes tisztálkodószereket!

Egy nem megfelelő szappan, tusfürdő vagy testápoló ugyanis komoly károkat okozhat a bőrnek.

Ezért dobja ki az összeset, ami viszketést, bőrpírt vagy bőrszárazságot okoz és válasszon inkább a kíméletes, illatanyagmentes, erős hidratáló és tápláló hatású összetevőkkel gazdagított tisztálkodószerek közül.

5. Ápolja arcbőrét a szezonnak megfelelően!

A téli hónapokban érdemes krémalapú, erőteljes hidratáló hatású alapozókat és korrektorokat használni, míg nyáron inkább a vizes bázisú, lazább sminktermékek és a zselés arcápolók az ideálisak.

Az ajkai ápolásáról télen és nyáron se feledkezzen meg!

6. Rendszeresen hidratálja a bőrét, különösen a kezein!

A kezünk a legnagyobb fizikai hatásnak kitett testfelületünk, ezáltal az ott található vékony, finom bőr könnyen kiszárad és kipirosodik.

Érdemes tehát gyakran táplálni és hidratálni, szükség esetén nyugtató és bőrirritációt csökkentő hatóanyagokat tartalmazó kenőccsel is.

A Magyar Családi Körömvirág kenőcs szinte csodákat tesz a kiszáradt, kivörösödött és irritált bőrrel. A Magyar Családi gyógynövényes kézkrém pedig a bőr mélyebb rétegeibe hatolva hidratál, puhít és ápol.

A Naturcomfort népszerű bőrápolási termékeit itt vásárolhatja meg.>>>

Még több ajánlott blog Neked

A mostani cikkünkben arról fogunk beszélni, hogy hogyan eddzünk úgy, hogy a zsírégetés megvalósuljon, és ne az értékes izomszövetből veszítsünk a mozgás...

Elolvasom »

Ahogy idősödik az ember, az hatással van a táplálkozásra is. Csökken az aktív testtömeg, sorvadnak az izmok és a szervek, lassul az alapanyagcsere.

Elolvasom »

Február végén, március elején már mindannyian epekedve várjuk a tavasz beköszöntét. És amikor megjön, készen kell állnod! Fel kell vértezni szervezetedet is,...

Elolvasom »