Hogyan hat a stressz az immunrendszerre?

Szerző: Naturcomfort

A stressz hatással lehet a mentális egészségre, különösen akkor, ha tartósan fennáll, és befolyásolja az immunválaszt is. Ismerje meg, hogyan hat a tartós feszültség a szervezetére, és mit tehet ennek mérséklésére.>>>

Hogyan hat a stressz az immunrendszerre?
A stressz és az immunrendszer kapcsolata

A stressz és az elsődleges védelmi vonalunk, az immunrendszer összetett kapcsolatban áll egymással. Az immunrendszer érzékeli, ha Ön stresszes, és bár a szervezet természetes védelmezőjeként erős és ellenálló, de rendkívül érzékeny a pszichés stresszre, különösen akkor, ha az már krónikus.

Tudományos kutatásokkal igazolták, hogy a stressz csökkentheti azoknak a természetes ölősejteknek (mn. limfociták) számát a szervezetben, melyek a különböző sejtes immunválaszokért felelnek. Ez pedig gyulladásos reakciókat válthat ki, ami rövid távon ugyan előnyös lehet (pl. a baktériumfertőzések elleni küzdelemben), de ha a gyulladás tartóssá válik, akkor megnövelheti a krónikus betegségek (pl. autoimmunbetegségek, plakkfelhalmozódás az artériák falain, és az ebből kialakuló szív- és érrendszeri betegségek, rák stb.) kialakulásának kockázatát.

A krónikus stressz ugyanis a normálisnál magasabb kortizolszintet idézhet elő, ami gátolja a szervezet gyulladáscsökkentő reakcióját, és folyamatos fertőzéseket okozhat.

Ha Ön stresszel küzd, és nem tud tőle szabadulni, szánjon időt a stresszforrások azonosítására, és keresse meg a módját annak, hogyan tudja elkerülni, illetve hogyan tud megbirkózni vele.

Ezzel duplán nyerhet: jobban érzi magát a bőrében, miközben szívességet tesz az immunrendszerének, és ezáltal az egészségének is.

Amikor már a magasabb dózisú C-vitamin sem elég

Stresszes időszakban (ősszel, télen pedig különösen) elengedhetetlen a kiváló minőségű és kiváló hasznosulású C-vitamin szedése. A liposzómás C-vitamin előnye, hogy szinte azonnal eljut a sejtekig, ráadásul majdnem teljes mértékben hasznosul a szervezetben. A Liposomal C eszencia 100 adagot tartalmaz, könnyen adagolható és finom. De ha Ön túl stresszes életet él, akkor önmagában még ez sem lesz elég.

Az immunrendszer védelme érdekében még egy lépést meg kell tennie: meg kell találnia a stressz forrását, és minél előbb ki kell azt iktatnia.

Az alábbi stresszcsökkentő tanácsok segítségével könnyebben veheti a mindennapok kihívásait.

A stressz befolyásolja az immunválaszt.
5 stresszcsökkentő praktika az immunrendszer egészségének megőrzéséért
1. Pihenjen eleget, aludja ki magát minden nap

A pihenés a legjobb gyógyír bármilyen nehéz élethelyzetre. Alvás közben ugyanis regenerálódik a szervezet, és így az agy is. Ezért ügyeljen a megfelelő mennyiségű alvásra, és napközben is szánjon időt tudatosan a pihenésre, relaxációra.

2. Szánjon időt a társas kapcsolatokra

Stresszes időszakokban sokan érzik úgy, hogy hátra kell lépniük egyet, és ezért kerülik a társasági életet. Azonban épp ez az időszak az, amikor szükség van másokra. Arra, hogy kapcsolatban maradjon másokkal, mert ez segít megbirkózni a különböző élethelyzetbeli problémákkal, javítja az önbecsülést, és csökkenti a stressz-szintet.

3. Ne mondjon és ne is gondoljon magáról negatívat

Döntsön úgy, hogy pozitívan néz a stresszes helyzetekre. Cserélje le a negatív gondolatokat (pl. Semmi sem úgy megy, ahogy terveztem.) pozitív gondolatokra (pl. Rendben van. A dolgok másképp mennek, mint terveztem, de tudom kezelni.)

4. Sétáljon sokat, ne becsülje alá a természetben tett séta erejét

A kutatások ugyanis azt igazolták, hogy egy 90 perces séta a szabadban csökkentheti az ismétlődő negatív gondolatokhoz kapcsolódó agyi aktivitást, ami kiváló módja a stressz csökkentésének.

5. Énekeljen, hallgasson zenét

Az éneklés és a zenehallgatás csökkenti a szervezet kortizol-, azaz stresszhormonszintjét, ami csökkenti a stresszérzetet.
Extrán stresszes időszakot él át? Nyugtassa és támogassa szervezetét a gyógynövények erejével.

A Magyar Laskagomba Plusz kapszula szárított laskagombát és C-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő, ami segíthet aktiválni az immunstimuláns sejteket, valamint B-, D-, C-, K-vitamint és az egészséghez nélkülözhetetlen zsírsavakat, krómot, rezet, vasat, nátriumot, szelént és cinket is tartalmaz, hogy jobb formába lendítse Önt.

Még több ajánlott blog Neked

A reumás ízületi gyulladás degeneratív eredetű elváltozás, ami jelentősen veszélyezteti a porcállományt. A betegség nagyobb arányban sújtja az idősebb korosztályt, de a...

Elolvasom »

Milyen szerepe lehet ebben a gombakészítményeknek? A vérnyomás-ingadozás komoly problémákat okozhat az érrendszerben, ezért fontos a megelőzése, kialakult probléma esetén pedig a...

Elolvasom »

Az ízületi gyulladás okozta fájdalmak sokak életét megkeseríti. Az orvostudomány sokféle módszert kidolgozott a betegség tüneteinek enyhítésére. Nem árt tudnod, hogy léteznek...

Elolvasom »