A lumbágó okai és természetes kezelési lehetőségei

Szerző: Naturcomfort

A lumbágó népbetegségnek számít Magyarországon, hiszen a magyarok legalább ⅘-e egyszer megtapasztalta már a derékfájás okozta kínokat.

Ha Ön is ebbe a csoportba tartozik és szeretné megelőzni a kiújulást, vagy akut szakaszban minél előbb enyhíteni a fájdalmat olvasson tovább.>>>

A lumbágó okai és természetes kezelési lehetőségei
Mi a lumbágó és mi áll a kialakulásának hátterében?

A lumbágó (a klasszikus értelemben vett derékfájás), az alsó gerincszakasz (ágyéki csigolyák, keresztcsont) területét érinti.
A gerincproblémák, illetve a derékfájás hátterében több ok is állhat

  • leggyakrabban életmódbeli tényezők,
  • gyulladás,
  • ritkábban különböző mozgásszervi elváltozások.

Az esetek többségében egy hirtelen, csavarodó mozdulat vagy egy nehéz súly felemelése, baleset, illetve sportsérülés okozza a hirtelen fellépő derékfájdalmat.

Szintén gyakori a rossz testtartásból vagy az állandóan ismétlődő mozgásokból eredő csigolya-túlterhelés miatt kialakuló fájdalom is.

Sőt, a csigolyák is érintettek lehetnek. Ez esetben beszélhetünk többek között porckorong elváltozásról: pl.előesett porckorongról vagy porckorongsérvről, ismertebb nevén gerincsérvről is.

Egyszerű derékfájás vagy gerincsérv?

Az emberek többsége gerincsérvként (discus hernia) definiálja az egyszerű derékfájást, miközben a sérvesedés a gerinc csigolyákon belül található kocsonyás anyagnak (nucleus pulposus) a gerincoszlop irányába történő kijutását jelenti, ami kivétel nélkül érinti a gerinccsatornában futó idegeket is.

A szó szerint vett gerincsérv tehát valószínűleg idegroncsolódással, fájdalommal vagy zsibbadással, súlyosabb esetben akár bénulással járó, azonnali orvosi ellátást igénylő elváltozás. A porckorongsérv szinte kivétel nélkül együtt jár az idegek és a körülöttük lévő szövetek gyulladásával is. Ez a gyulladás azonban legtöbbször csak injekciós kezeléssel orvosolható.

A derékfájdalom hátterében állhat továbbá: az egyéb, idegeket vagy ideggyököket érintő nyomás (pl. isiász, cauda equina), bakteriális gyulladás, valamint elsősorban a korral járó ízületi kopás és csontritkulás is.

Mi a lumbágó és mi áll a kialakulásának hátterében?
A derékfájás természetes kezelési lehetőségei

A lumbágó kezelésére számos konzervatív terápiás lehetőség áll rendelkezésre: pl. pihentetés, nyújtás, a gerinc menti izomzat feszülésének csökkentése, gyulladáscsökkentés, gyógytorna, melyek az esetek többségében enyhülést hoznak.

Miért fontos és hogy lehet csökkenteni a gerinc menti izomzat feszülését?

Derék- és gerincfájdalom esetén a fájdalom oka legtöbbször nem az azt kiváltó probléma, hanem a derék vagy gerinc menti izomzat akaratlan megfeszülése, görcsössége, spazmusa. A feszülés hátterében testi és lelki okok is állhatnak.

Ha Önnek is beállt már a nyaka a számítógép előtt, fájdult már meg a dereka, mert lehajolt vagy elfordult valamiért, akkor egészen biztosan átélte már az izmok feszülésének, kötöttségének kellemetlenségeit.

Ha tehát az Ön derékfájása vagy gerincproblémája hátterében nincs szervi elváltozás, akkor jó eséllyel és viszonylag gyorsan oldani tudja a fájdalmat. Például a Magyar Családi Balzsam Eszenciával, amit kifejezetten a kötött, túlerőltett izomzatra és az ízületek gyulladással és fájdalommal járó elváltozásaira fejlesztettünk. A termék a népi gyógyászatban évszázadok óta alkalmazott gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásáról ismert gyógynövénykivonatokat és egyéb hatóanyagokat tartalmaz, az eredeti Családi Balzsamhoz képest koncentráltabb összetételben és megnövelt hatóanyag tartalommal.

A Derékmelegítő Krém Vörösszőlővel gyógyító “kéz” a fájós deréknak! Magas gyógynövény tartalma enyhíti a fájdalmas feszülő érzetet és frissíti a fáradt, elnehezedett, igénybe vett hát, derék, végtagok vérkeringését, miközben hosszan tartó melegítő hatást biztosít.

 

A derékfájás megelőzése

Számos derékfájást okozó probléma elkerülhető lenne a helyes testtartással (a helyes ülés és állás megtanulásával és következetes betartásával), a túlsúly leadásával és a gerinc menti izomzat célzott erősítésével, illetve ellazításával.
Ne feledje, lehet kezelni, de jobb megelőzni!

Még több ajánlott blog Neked

A kopásos eredetű ízületi gyulladás (artrózis, arthrosis vagy osteoarthritis) tüneteinek enyhítése a megfelelő kezelések és kiegészítő terápiás módszerek, valamint a mielőbbi életmódváltás...

Elolvasom »

A bőr az életkorral változik, vékonyabb lesz, zsírt veszít, és már nem tűnik olyan simának és hidratáltnak, mint korábban. Ehhez a nyári...

Elolvasom »

Ahhoz, hogy szilárd alap legyen mindkettőhöz, sok munka kell. Életem elmúlt 10 éve arról szólt, hogy elvált anyaként újrakezdjem az életemet. Újból fel kellett építeni Önmagamat.

Elolvasom »