Nagyon fitt a mama! – Hogyan és miért kellene az időseknek mozogniuk?

Szerző: Naturcomfort

Bármely életkorban érdemes a mozgást elkezdeni, még akár idős korban is, hiszen jelentősen javíthat az egészségi állapoton, megelőzhetőek krónikus betegségek, és mindeközben még a szellemi frissességhez is hozzájárul.

Az életkor előrehaladtával a leépülésnek a kezdete, illetve mértéke jelentősen befolyásolja időskori életminőségünket. A rendszeres testmozgás fontos az öregedés lassításában.

Az időskori mozgás legfontosabb élettani előnyei

A keringés javítása

Bármilyen rendszeres mozgás – a sétától a kocogáson keresztül a túrázásig vagy kerékpározásig – javítja a keringésünk állapotát és megelőzheti a szív- és érrendszeri megbetegedéseket.

Mozgékonyság

Az izomerő, az ízületi mobilitás fejleszthető a megfelelő torna, edzés révén. Ha testünk képes megfelelően aktív maradni, már jó életminőségre vannak kilátásaink.

Csontritkulás megelőzése

Minden olyan mozgás, amely becsapódással jár, lassítja a csonttömeg leépülésének ütemét. Tovább maradunk mozgékonyak, kevesebb lesz a csonttörések száma, tovább lehetünk képesek szorgos-dolgos életet élni.

Kevesebb fájdalom

Számos betegség kialakulása megelőzhető lenne a mozgás révén. A prevenció óriási szerepet játszik. Az emberi test mozgásra termett, és ez jó pár évtized üzemszerű működés után is bizonyítható!

Esések megelőzése

Az erősebb izomzat, nagyobb csontsűrűség, karöltve olyan gyakorlatokkal, amelyek az egyensúly fejlesztését célozzák meg, jelentősen csökkenthetik az időskori – nemegyszer akár életveszélyesnek bizonyuló – esések bekövetkezésének valószínűségét.

Mentális egészség

Az Alzheimer-kór és demencia kialakulásának esélyét jelentősen redukálja a rendszeres testmozgás. A társas programok, szociális kötődések kialakulása, a kimozdulás otthonról mind pozitív hatással van az idősek önbecsülésére és mindennapjaira.

Hogyan és mit érdemes időskorban elkezdeni?

Mindenekelőtt nem árt senkinek egy átfogó vizsgálat. A minimum a kardiológia, ortopédia, reumatológia.

• Könnyed kardiózás

A legfontosabb a rendszeresség. Inkább többször keveset. Ez lehet séta a parkban vagy a természetben, akár kutya- vagy unokasétáltatás. Instabilitás esetén használjunk túrabotot, vagy válasszuk eleve a nordic walkingot. Ha magas rizikófokozattal felügyeletre van szükség, akkor inkább a benti aerob mozgás javasolt például futópadon vagy szobabiciklin.

Úszás

Sokan szeretik az úszást, ami az ízületeket tehermentesíti.

• Gerinctorna, pilates, jóga

Ezeknek a mozgásformáknak létezik senior változata is, amelyekben az óvatos izomerő-fejlesztés mellett inkább a stabilizációs gyakorlatok, az ízületi mobilitás javítása játsszák a főszerepet.

• Saját testsúllyal végzett edzések

Megfelelő segítséggel nem csupán az izomzat erősítésére alkalmasak, de a testtudatot is javítják.

• Gyakorlatok kis súllyal vagy gumikötéllel

Ezek előnye, hogy viszonylag egyszerűek, az alapok elsajátítását követően nehéz őket elrontani.

Még több ajánlott blog Neked

Végre, de biztosan megérkezett a nyár. A jó időben számtalan fantasztikus kinti programot szervezhetünk magunknak és a családnak. Nyáron azonban a nagy...

Elolvasom »

Február végén, március elején már mindannyian epekedve várjuk a tavasz beköszöntét. És amikor megjön, készen kell állnod! Fel kell vértezni szervezetedet is,...

Elolvasom »

A kámfor egy fás szárú örökzöld. A fának a gyökeréből és a törzséből készítik a fehér, kristályszerű port, ami a gyógykenőcsök egyik hatóanyaga.

Elolvasom »