Nagyon fitt a mama! – az aktivitás alappillérei

Szerző: Naturcomfort

Hiába szeretnénk megállítani az időt, nem lehet. Jönnek a kis rigolyák, itt fáj, ott hasogat, stb. Minden kornak megvan a maga szépsége, és a korosodó korszaknak is van oka az aktivitásra!

Az aktivitás alappillére a folyamatos alkalmazkodás képessége, új szerepek vállalása, az idősödés révén elvesztett készségek, képességek pótlása, a pozitív önértékelés.

Sosem késő lelassítani, talán kicsikét még vissza is fordítani a korral járó elhasználódást. Persze tisztában vagyunk vele, hogy egy porckopás nem fog teljesen helyre jönni orvosi beavatkozás nélkül, csupán csak a fittségtől, aktivitástól. De ezeken kívül annyi mindent nyerünk, ha teszünk róla, hogy fittek legyünk!

A fittséget érteni kell szellemileg és testileg! Mind a kettő nagyon fontos ehhez az életérzéshez!

A testi és mentális fittség megtartása az időskorban komoly és fárasztó munkával jár, ám pozitív hatásai elég okot adnak arra, hogy erőfeszítést tegyenek érte.

De milyen módszerek vannak a fittség eléréséhez?

 

Boldogság, elégedettség

A pozitív gondolkodás, a mindekiben meglátni a szépet és a jót módszer nagyban hozzájárul, hogy elkerüljük a streszt. A stressz távoltartásával pedig lassítatjuk az öregedést, és az ezzel járó elhasználódási folyamatokat!

Figyeljünk oda az étkezésre!

Élvezzük az ételek széles repertoárját. Ügyeljünk a változatosságra. Legalább háromszor étkezzünk naponta. Fogyasszunk gyümölcsöt, zöldséget bőségesen. Fogyasszunk gabonaféléket, teljes kiőrlésű kenyeret, tésztaféléket is. Ne hagyjuk ki a kalciumdús ételek fogyasztását sem.

 

Célkitűzések, életcélok felállítása

Legyen szó akár új ismeretek megszerzéséről, felújítás tervezésééig mindenről, csak mindig lebegjen a szemünk előtt! Szükségünk van életcélra, foglalatosságra, amely leköti gondolatainkat, kezeinket. Ezek különböző aktív foglalkozások lehetnek, az egészségi állapottól, erőnléttől és szükségletektől függően.

 

Mozgás – sport

A rendszeres mozgás nem csak a mindennapok terhének cipelésében segít, hanem számos betegség megelőzésében is élen jár. Oldja a szorongás, a stressz, depresszió tüneteit, emellett a szellemi funkciókat (pl. memória) is javítja. A rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás az élet kiteljesítésében és annak pozitív, aktív, egészséges megélésében játszik szerepet.

 

Erős családi kapcsolatok!

Az idősebb generáció egészségének is jót tesz, ha dolguk van az unokáik körül. Egy kutatás szerint azok a nagyszülők, akik egy ésszerű határig kiveszik a részüket a gyereknevelésből – például időnként vigyáznak az unokákra – tovább élnek. A kutatók ezt azzal magyarázták, hogy amíg úgy érzik, feladatuk van, a saját egészségükre is jobban odafigyelnek.

Sokszínű feladatok

Legyenek azok fizikai vagy szellemi típusúak – elősegíthetik azt, hogy akár 80 éves kor fölött is olyan memóriával és figyelemmel rendelkezzenek, mint 20-30 évvel fiatalabb társaik vagy akár unokáik. Az agyi területek egészsége fenntartható élénk fizikai feladatok és kimerítő szellemi erőfeszítések révén.

Aktív társasági kapcsolatok

Az már eddig is tudott volt, hogy a közösségi létezés hiánya, az elszigetelődés, illetve elszigeteltség jelentősen növeli az időskori elbutulás kockázatát.
A társasági élet hatékonyan előzi meg az időskori elbutulást.

Még több ajánlott blog Neked

A fájdalomcsillapító csak elfedi a problémát Sokan élnek együtt ízületi- és izomfájdalommal úgy, hogy nem törődnek ezek valódi kezelésével, pusztán a fájdalomcsillapító...

Elolvasom »

Emlékszik még azokra az önfeledt, boldog pillanatokra gyerekkorából? Itt vannak velünk, hisz nem is voltak azok olyan régen. Mindenki őriz a szívében...

Elolvasom »

Nyáron is fontos a bőrápolás és a bőrvédelem, ami magába foglalja a hidratálást, bőrtisztítást, napozókrémek használatát és a teljeskörű testápolást is. A...

Elolvasom »