Nagyon fitt a mama! – Sokszínű feladatok

Szerző: Naturcomfort
avagy, hogyan őrizd meg szellemi frissességed

Magyarországon egyre több beteget érint az időskori demencia. A géneken nem tudunk változtatni, de ha az életmódunkon igen, az sokat számít. Összegyűjtöttünk pár tényezőt, amelyek segíthetnek megelőzni agyunk leépülését.

1. Helyezd magasra a lécet!

Megéri magas követelményeket támasztani magunkkal szemben. Előrehaladottabb életkorban is jobb teljesítményre leszünk így képesek.

2. Meditálj, éld meg tudatosan a pillanatot!

A rendszeresen meditáló embereknél az intelligens gondolkodásban szerepet játszó agyterületek fejlődnek.

3. Maradj fizikailag aktív!

A rendszeres sport hatására tanulási képességünk és memóriánk javul, a stresszhelyzeteket könnyebben kezeljük, világos döntéseket tudunk hozni akár előrehaladottabb életkorban is.

4. Növeld az állóképességedet!

Teljesítménysportokban egyre kevésbé vehetjük fel a versenyt a fiatalokkal. Egy „irisin” nevű molekula az állóképességet növelő gyakorlatok során nagy mértékben termelődik agyunkban. Nem csupán az idegsejteket védő hatása van, a vérszintjének emelkedése olyan géneket is aktivál, melyek kulcsszerepet játszanak egyes tanulási és memóriafolyamatokban.

5. Tornáztasd az agyad, tanulj egy életen át!

Ösztönző, szellemi kihívásokat jelentő, tanulásra inspiráló közegben nem csökken, sőt, még idős korban is nő az IQ. Minél tovább tanul valaki, annál nagyobb teljesítmény elérésére képes, sőt annál boldogabbnak is érzi magát.
A szórakoztató fejtörők, rejtvények is hozzájárulhatnak szellemi frissességünk megőrzéséhez. Lehetőleg többféle játékot játsszunk, emeljük a játékok nehézségi fokozatát. A stimuláló tényezőkben gazdag és problémamegoldást igénylő fejtörők egy nem régi izraeli kutatás szerint segíthetnek az esetlegesen kialakuló Alzheimer-kór késleltetésében is.

6. Sosincs késő egy új hobbihoz!

Minden életkorban sokat segíthet egy-egy új kedvtelés. Mindegy, hogy kertészkedésről, egy új idegen nyelv megtanulásáról, bluesgitározásról, horgászatról, családfakutatásról vagy éppen macskatartásról van-e szó: a lényeg, hogy el kell mélyednünk benne.

7. Látogass rendszeresen múzeumokat, állatkertet, történelmi emlékhelyeket!

Különösen akkor hasznos programok ezek, ha gondosan elolvassuk a táblákat, figyelünk az idegenvezetésre, és alkalomszerűen később is megpróbáljuk memóriánkból előhívni a látott, hallott, olvasott információkat.

8. Légy kíváncsi és kreatív!

A rajzolás, festés, ruhatervezés, kézműves foglalatosságok iránti nyitottság és elkötelezettség, és különös hangsúllyal a zenélés jelentősen hozzájárulhat szellemi frissességünk megőrzéséhez.

9. Tégy a magány ellen!

Az elmagányosodás növeli az alvászavarok, magasvérnyomás-betegség, reggeli stresszhormonszint-emelkedések, depresszió esélyét. A szociális háló korántsem csak a bulizós, fiatal életkorban fontos! Idősödő korban még nagyobb a jelentősége agyunk frissességének megőrzése szempontjából is.

10. Aludd ki magad!

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlenül szükséges. Akármilyen fontos a munkánk, akármennyire csábít is az éjszakába nyúló társasági élet baráti körben: fontos elegendő időt biztosítanunk a kielégítő alvásra is, ha agyunk fittségét idősebb korban is meg kívánjuk őrizni.

11. Ha hívő vagy, érdemes templomba járnod!

A rendszeres templomba járás lassítja az idős kori szellemi hanyatlást, és csökkenti annak mértékét.

12. Tanulj a gólyától!

No, ne a babaszállítást vagy a kelepelést: a fél lábon állást! Egyensúlyunk megőrzésének képessége akár fél-egy percen át is fél lábon állva fontos jelzője agyunk épségének. Ha speciális gyakorlatokkal fejlesztjük az egy lábon biztonsággal történő megállás képességét, ez kedvezően befolyásolhatja nemcsak a járás és állás idős kori stabilitását, hanem késleltetheti a szellemi hanyatlást is.

+1. Táncolj!

A tánc, mint az egyik legizgalmasabb emberi érintkezési forma, sokat segíthet az agyi fehérállomány épségének idős korig történő megőrzésében.

 

Még több ajánlott blog Neked

A mai világban már szinte minden adott ahhoz, hogy hosszú, egészséges életet éljünk. Mindössze tudnunk kell, mire érdemes odafigyeljünk egészségünk megőrzése érdekében...

Elolvasom »

Hiába szeretnénk megállítani az időt, nem lehet. De minden kornak megvan a maga szépsége, és a korosodó korszaknak is van oka az...

Elolvasom »

  Napjainkban ​a mozgásszervi betegségek meglehetősen gyakran fordulnak elő, nemcsak a kor előrehaladtának köszönhetően. Az ülőmunka, a folyamatos telefon fölé görnyedés olyan...

Elolvasom »