Gondolta volna? Ez a nyaki fájdalom leggyakoribb oka

Szerző: Naturcomfort

A nyaki fájdalom gyakori panasz, melynek hátterében, az esetek többségében a nyakizmok feszülése áll. Szerencsére, célzott lazító gyakorlatokkal és a népi gyógyászatban évszázadok óta az izomgörcsök és feszülés oldására használt hatóanyagokból álló, természetes eredetű külsőleg alkalmazható termékek segítségével gyors javulás érhető el.>>>

A nyaki fájdalom leggyakoribb oka
A nyaki fájdalom leggyakoribb oka

A nyaki fájdalom a test egyik jelzése, melynek hátterében legtöbbször a nyaki izmok húzódása és feszülése áll.

Miért feszül meg a nyak? A nyaki izmok túlerőltetése miatt, amiért leggyakrabban a számítógép, mobiltelefon vagy a munkaasztal fölé hajolva töltött órák és a rossz testtartás okolható. Még az olyan kisebb dolgok is, mint például az ágyban olvasás vagy a fogcsikorgatás is megterhelhetik és túlerőltethetik a nyaki izmokat.

A nyaki fájdalom ritkábban komolyabb egészségügyi probléma (idegkompresszió, sérülés, betegség) tünete is lehet.

Mindenképpen forduljon orvoshoz, ha a nyaki fájdalom baleset vagy sérülés után jelentkezik, illetve zsibbadás vagy erővesztés kíséri vagy ha a fájdalom karba, vállba is kisugárzik!

A nyakfájdalom tünetei

A nyak rugalmas és állás, ülés, séta vagy sportolás közben is folyamatosan viseli a fej súlyát. Ezért sebezhető a sérülésekkel, fájdalmat okozó és mozgást korlátozó állapotokkal szemben.

A gyakran túlerőltetés miatt kialakuló nyaki fájdalom hirtelen és fokozatosan is kialakulhat. A tünetei a következők lehetnek:

 • fokozott fájdalom, ha a fejét hosszú ideig egy helyben tartja – például vezetés közben vagy számítógép előtt ülve
 • izomfeszülés és görcsök
 • a fej mozgatásának képessége csökken
 • fejfájás
nyaki fájdalom okai
Fontos a megelőzés

A rossz fejtartás nem csak azért kerülendő, mert fáj tőle a nyakunk, hanem azért is, mert hosszú távon akár a nyaki csigolyák porckopásához vagy reumás ízületi gyulladáshoz vezethet.

Néhány egyszerű változtatás segíthet a napi rutin során abban, hogy elkerülje a munkájából vagy hobbijából eredő nyaki fájdalom és a későbbi csigolyaproblémák kialakulását:

 • Ügyeljen a helyes testtartásra! Állva és ülve is figyeljen arra, hogy a válla egyenes vonalban legyen a csípője felett, a füle pedig közvetlenül a válla felett.
 • Tartson gyakran szünetet. Ha nagy távolságokat utazik, vagy hosszú órákat dolgozik a számítógép előtt, álljon fel, mozogjon, tornáztassa meg, nyújtsa ki a nyakát és a vállait is.
 • Úgy állítsa be a munkaasztalát, székét és számítógépét, hogy a monitor szemmagasságban legyen. A térdeit helyezze a csípő vonalától kicsit alacsonyabbra és ha van, rendszeresen használja a szék karfáját.
 • Kerülje a görnyedt testtartást minden helyzetben. A mobiltelefon nyomkodása közben pedig különösen.
 • Ha dohányzik, hagyja abba. A dohányzás ugyanis fokozhatja a nyaki fájdalom kialakulásának kockázatát.
 • Kerülje a nehéz táskák, szatyrok cipelését. A nagy súly cipelése közben megerőltetheti a nyakát és a vállait is.
 • Aludjon megfelelő testhelyzetben. A fejét és a nyakát igazítsa a testéhez. Használjon ergonomikus párnát, ami megtámasztja a nyakat, illetve megfelelő alátámasztást biztosító matracot, amivel elkerülhető a gerincmenti és nyaki izomzat alvás közbeni túlterhelése.

Ha pedig már kialakult az izomhúzódás használjon természetes eredetű, lazító, fájdalomcsillapító külsőleges terméket, mint például a Magyar Családi balzsamok.

A növényi hatóanyagokból kifejlesztett melegítő hatású Magyar Családi balzsamban található természetes hatóanyagokat évszázadok óta a kötött izmok lazítására és izomgörcsök oldására használják.

Népszerű balzsamunkból mindössze 1-2 borsószemnyi mennyiséget kell felvinni, és alaposan bemasszírozni a lazító, fájdalomcsillapító hatásért. A terméket itt tudja megrendelni.>>>

Még több ajánlott blog Neked

Öt magyar emberből négy legalább egyszer átélte már az élete során a közönséges derékfájás gyötrelmeit. A civilizációs betegségként is számon tartott lumbágó...

Elolvasom »

A feszes bőr titkát nők milliói kutatják. Vannak akik a genetikára esküsznek, vannak akik kifejezetten az életmód számlájára írják fel bőrük állapotát....

Elolvasom »

Azon felül, hogy külsőleg és belsőleg, az ember testére és szervezetére milyen csodálatos hatást képesek kifejteni a gyógynövények, számtalan házi praktika és...

Elolvasom »