Ön tudta? – Nem a meleg miatt megy fel a vérnyomás

Szerző: Naturcomfort

A nyár közeledtével reméljük az egyre magasabb napi hőmérsékletetek, a fullasztó kánikula és hőség is lassan megérkezik, ami hatással van a vérnyomás értékekre is, azonban nem úgy, ahogyan azt legtöbben gondolják!

magas vérnyomás
A magas vérnyomás valódi okai

A népbetegségnek számító magas vérnyomás betegségben, hazánkban a KSH adatai szerint, a lakosság több, mint 30%-a érintett.

Ráadásul több tízezren lehetnek, akik nem is tudnak a csendes gyilkosnak is nevezett betegségükről mindaddig, ameddig az komoly tünetekkel nem jár.

A magas vérnyomás szinte bárkinél, bármilyen életkorban megjelenhet. A valódi veszélye abban rejlik, hogy évekig, sőt évtizedekig is észrevétlenül károsíthatja az érrendszert és a különböző szerveket, elsősorban a szívet és veséket.

Előfordulhat, hogy nincs beazonosítható oka, de az egészségtelen életmód és egyéb társbetegségek, mint pl. az inzulinrezisztencia vagy a cukorbetegség kétségtelenül megnövelhetik a betegség kialakulásának kockázatát.

További kockázati tényezők:

  • dohányzás
  • alkoholfogyasztás
  • a pihenés hiánya
  • stresszes, rohanó életmód
  • egészségtelen, telített- és transz-zsírsavakban gazdag étrend (gyorséttermi ételek, chipsek, zsíros húsok és sajtok fogyasztása)
  • mozgásszegény életmód, a rendszeres intenzív sportolás hiánya
A hőmérséklet hatása a vérnyomásra

A közvédekezéssel ellentétben, a hőmérséklet emelkedése nem emeli a vérnyomás értékeket. Ennek oka, hogy a magas hőmérséklet hatására, normál esetben az erek kitágulnak, ezáltal pedig a vér szabadabban áramolhat.

A magas vérnyomás azonban idővel rugalmatlanná teheti a vérereket, társbetegsége, a magas koleszterinszint következményeként pedig az erek falán plakkok és lerakódások képződhetnek. Ezek fokozatosan zárják el a vér útját, amivel fokozottabb munkára késztetik a szívet.

Ha tehát a külső hőmérséklet hirtelen és tartósan megemelkedik, vérnyomás-ingadozáshoz és nem a magas, sokkal inkább alacsony vérnyomáshoz vezethet. Ilyenkor ráadásul megnőhet az infarktus vagy a különböző trombózisos és ödémás állapotok kialakulásának veszélye.

Télen a helyzet megfordul és a hideg hatására szűkülő erek miatt, magasabb vérnyomás értékeket mérhetünk.

Időskori veszélyek

Az idősek számára még több veszélyt rejt a nyári kánikula. Már csak azért is, mert többségük általában olyankor is rétegesen öltözik. Ha ez csupán a szokásos mennyiségű folyadékfogyasztással, plusz vérnyomáscsökkentő és vizelethajtó gyógyszerek szedésével is együtt jár, erőteljesen leviheti a vérnyomást, ami keringési problémákat, illetve veseműködési vagy anyagcsere zavarokat idézhet elő.

A magas és az alacsony vérnyomás is veszélyes és mindenképpen orvosi felügyeletet, illetve kezelést igényel. A rendszeres vérnyomásmérés életet menthet.

Szerencsére ma már olyan tudás birtokában vagyunk, amivel természetes módon is támogathatjuk a különböző vérnyomáscsökkentő és a szív egészségének megőrzését célzó terápiákat.

Az egyik ilyen a rézkolloid, ami külsőleg és belsőleg is remekül alkalmazható a megfelelő vérkeringés támogatására és visszérproblémák esetén, valamint a magas vérnyomás szabályozásának kiegészítő terápiájaként.

Az emberek a múltban rendszeresen érintkeztek a rézzel (pl. rézmozsár, réz kilincs, rézedények, rézpénzek használata során). Mára sajnos kiment a divatból a réz eszközök használata. Pedig a réz segíti elő a kalcium és foszfor beépülését a csontokba, segít karbantartani a szív és az erek kötőszöveteinek épségét és számos más élettani folyamatban is szerepet játszik. A vásárlók által kedvelt, mesterséges színezékektől és kémiai vegyszerektől mentes Mikroréz oldatunkat itt vásárolhatja meg.>>>

Még több ajánlott blog Neked

Sokan élnek együtt ízületi vagy egyéb testi panaszokkal úgy, hogy nem törődnek ezek kezelésével, pusztán a fájdalomcsillapító tablettákban látják a megoldás. Ez...

Elolvasom »

Reggelente egyre fázósabban húzzuk össze magunkon a kabátot, előkerültek a sálak és meleg fejfedők, sőt az arcápolást is az őszi időszakra hangoltuk...

Elolvasom »

Sokféle ember él a környezetünkben, sokukat szeretjük, a rokonainkhoz pedig kimondottan erős érzelmi szálak fűznek. Nincs rosszabb annál, amikor valaki, akit szeretünk...

Elolvasom »