A rossz testtartás és az ülő életmód hatásai a testre

Szerző: Naturcomfort

A rossz testtartás és a sok ülés negatív hatással van a testre. Bizonyára sokan emlékszünk édesanyánk intő szavaira: “Állj egyenesen, húzd ki magad!

Akár észrevesszük, akár nem, sokan közülünk többet görnyedünk a kelleténél, ami jelentősen csökkenti az esélyét annak, hogy megőrizzük a gerincünk egészségét. A rossz testtartásnak és úgy általában véve az ülő életmódnak számos negatív hatása van a testünkre. Szerencsére vannak olyan lehetőségek, amelyekkel a fájdalom és a kellemetlenségek nagy része enyhíthető.>>>

A rossz testtartás és az ülő életmód hatásai a testre
A rossz testtartástól fájhat a hátunk, a nyakunk és a fejünk is

A rossz testtartás súlyosan veszélyezteti a gerinc egészségét. A gerinc görbülete három fő részből áll, és egy s vonalat ír le. A csigolyák között porckorongok találhatóak, melyek fő funkciója, hogy egyfajta lökhárítóként biztosítsák a gerinc rugalmasságát.

Fájhat a hát és a gerinc

A nem megfelelő testtartás idővel megváltoztatja a gerinc természetes görbületét, ívét és alakját, túlzott nyomást helyezve az egyes porckorongokra, csökkentve a ezzel a fő funkciójukra való képességet és ezzel komolyabb sérüléseknek kitéve a gerincet.

A nem megfelelő testtartás és az ülő életmód egyik leggyakrabban ismert mellékhatása a hátfájás. Az előre görnyedés nyomást gyakorol a lapockák közötti területre, és laposítja a hátizmokat. Ha egy hosszú munkanap után fájdalmat észlel a nyakában vagy a keresztcsonti, esetleg a farokcsonti terület körül, akkor ergonómiailag nem megfelelően ült vagy állt.

Nyak és fejfájás is jelentkezhet

A rossz testtartás nyomást gyakorol a különböző izmokra. Függetlenül attól, hogy a vállai előre görnyednek, vagy a fejét tartja tartósan lefelé, az izmok megfeszülhetnek és ez a terhelés feszültséget okozhat, ami nyak- és fejfájáshoz vezethet.

A nem megfelelő testtartás kihathat az alvás minőségére és az emésztésre is

A helytelen testtartás hatással van az alvásra is. Ha képtelen teljesen ellazulni éjszaka, csak hánykolódik, forgolódik, nem tud kényelmes pozíciót találni a nyakának és a hátának, az órákig tartó alváshiányhoz vezethet.

A testtartás hatással van az emésztésre is. Ha a nap nagy részében egy íróasztalnál kell ülnie, és ezt rossz testtartással teszi, akkor előbb vagy utóbb emésztési problémákkal is szembe kell néznie, hiszen összenyomódnak a szervek, lassul az emésztési folyamat, ami gyomorpanaszokat okozhat.

Ráadásul, ha nem ül egyenesen és nem húzza ki magát, az negatívan befolyásolhatja a munkamorálját is, hiszen a feladatai helyett a kényelmetlen érzésre fog összpontosítani.

Ha a fenti tüneteket tapasztalja, érdemes felkeresni egy fizioterapeutát, aki javíthat a helytelen testtartásán, ezzel csökkentve a kényelmetlenséget.

Ha pedig közvetlenül fájdalomcsökkentésre, az izmok ellazítására van szükség, akkor érdemes kipróbálni a Magyar Családi Balzsamot, amit néhány kattintással meg is tud vásárolni a webáruházunkból.

Még több ajánlott blog Neked

Összeszedtünk 4 csodálatos gyógynövényt, amik természet adta gyógyerejük segítségével űzik el az ízületi panaszokat Árnika: az árnika a magasabb hegyvidékeken terem és...

Elolvasom »

Sokan úgy tartják, hogy a méregtelenítés jelentős szerepet játszik a méreganyagok szervezetből való kivezetésében, javítja a közérzetet és elősegíti a fogyást. Ezért...

Elolvasom »

A mai világban már szinte minden adott ahhoz, hogy hosszú, egészséges életet éljünk. Mindössze tudnunk kell, mire érdemes odafigyeljünk egészségünk megőrzése érdekében...

Elolvasom »